Wakame

Deze zeewiersoort is niet meer weg te denken uit de Japanse keuken en dat komt door zijn heerlijk zachte smaak. Misschien heb je wakame wel eens gegeten als bijgerecht bij sushi in de vorm van een chuka wakame (zeewiersalade) of als topping op een pokébowl. Benieuwd? Lees dan wakamee.

Wat is wakame?

Wat is wakame?

Wakame is misschien wel de meeste bekende eetbare zeewierensoort. Dit eetbare zeewier is lid van de bruinalgen familie en groeit onderwater. Wakame wordt veelvuldig gebruikt in de Japanse keuken en wordt op veel verschillende plekken verbouwd. Langs de kust van Japan, China en Korea, maar ook in het Verenigd Koningrijk, Verenigde Staten en langs verschillende kustlijnen in Europa.

Hoe gezond is wakame?

Hoe gezond is wakame?

Wakame is net zoals andere zeewieren en algen, een goede bron van eiwitten en bevat een vergelijkbare hoeveelheid ijzer als vlees. Een goede toevoeging aan je eetpatroon dus, helemaal wanneer je plantaardig eet! Wist je dat zeewier, naast een gezonde keuze, ook een duurzame keuze is? De teelt van zeewier neemt namelijk nauwelijks grond, zoetwater of fossiele brandstof in gebruik.

Waar smaakt wakame naar en hoe eet je het?

Waar smaakt wakame naar en hoe eet je het?

Net zoals andere zeewieren en algen heeft wakame een bijzondere, zachte umami smaak. Umami is een hartige smaak. Zoals de smaak van bouillon, paddenstoelen of kaas. Daarnaast is de smaak van wakame wat zoutig. Sommige mensen beschrijven de smaak van wakame als een mix van spinazie en zeekraal. Daarnaast is wakame zeer veelzijdig, je kunt het als salade of als bijgerecht eten, maar ook verwerken in je pokebowl of sushigerecht.

Is wakame hetzelfde als zeewier?

Is wakame hetzelfde als zeewier?

Wakame is niet hetzelfde als zeewier. Wakame is namelijk een soort zeewier, net zoals bijvoorbeeld kombu, zeekraal of kelp dat zijn. Er zijn in totaal zo’n 500 verschillende eetbare soorten zeewieren. Deze zijn onderverdeeld in verschillende groepen, zo heb je roodwieren, groenwieren en bruinwieren. Wakame valt in deze laatste categorie.

Ingrediënten

Bereiding

Probeer nu

Bekijk meer