vanaf maandag
Chinese kool
Chinese kool is eigenlijk niet meer weg te denken uit onze keuken. Terwijl deze grote vriend nog maar enkele tientallen jaren in Nederland verkrijgbaar is. Hij wordt voornamelijk gebruikt als roerbakgerecht in je nasi of bami bijv. maar je kan er ook heerlijke soep van maken. We vertellen je er alles over!
Wat kan ik maken van Chinese kool?
Fris, knapperig en zonder koolsmaak: Chinese kool biedt een hoop mogelijkheden in de keuken. Daarnaast is deze groente op heel wat verschillende manieren te bereiden. Je kunt Chinese kool koken, roerbakken of wokken, in de oven klaarmaken, stoven, er soep van maken, stomen, of hem zelfs gewoon rauw laten, voor in bijvoorbeeld een salade. Voor ieder wat wils dus!
Hoe herken je Chinese kool?
In plaats van bijvoorbeeld wittekool of rodekool is Chinese kool langwerpig, cilindervormig, met opvallend brede en witte nerven. Kool staat over het algemeen in Nederland bekend als een vrij grof gewas, dat krachtig smaakt en op zijn minst een tijdje gekookt moet worden voordat het verteerbaar is. Denk bijvoorbeeld aan spitskool. Chinese kool is echter heel anders van karakter. Vooral de extra malse middelste bladeren zijn heerlijk om rauw te eten en de smaak is zeer mild en zelfs wat zoetig.
Waar komt de Chinese kool vandaan?
Eigenlijk zegt de naam het al, de Chinese kool komt uit China. Maar de Chinese kool wordt ook in Japan, Korea en geteeld. Sinds enkele tientallen jaren wordt de Chinese kool ook in Europa geproduceerd. Dus vaak komt de Chinese kool op jouw bord uit Europa!
Hoe kan ik Chinese kool bewaren?
Chinese kool kan je tot wel 1 a 2 weken bewaren in de koelkast. Bewaar de groente in een open plastic zak in de groentelade. De Chinese kool kun je ook buiten de koelkast bewaren, maar dan is hij korter houdbaar (ongeveer 7 dagen).
Koolwraps met vegagehakt komkommer en radijs
- Breng een grote pan met water aan de kook. Haal 2 mooie bladeren per persoon van de kool en kook ze in delen in 2 min. Spoel met koud water, laat uitlekken en dep droog met keukenpapier.
- Schil en rasp de gember. Verhit de olie in een koekenpan en bak het vegagehakt en de gember 4 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met de sojasaus en zet het vuur uit.
- Halveer ondertussen de komkommer in de lengte en snijd in plakjes (verwijder eventueel met een theelepel de zaadlijsten). Snijd ook de radijs in plakjes.
- Schep (bij 4 personen) 1/8 van het gehaktmengsel, wat komkommer en radijs op het stevige deel van de kool en rol op tot de helft. De zijkanten mogen open blijven. Maak (bij 4 personen) zo nog 7 pakketjes. Serveer de rest van de groente erbij als salade.