Aubergine

Het beste van aubergine? Dat is misschien wel z’n veelzijdigheid. Van gevulde aubergines tot een lasagne en van Indiase curry tot moussaka: met deze dieppaarse groente kun je alle kanten op!

Ingrediënten

Bereiding

Hoe kun je aubergine het beste bereiden?

Hoe kun je aubergine het beste bereiden?

Je kunt aubergines op veel verschillende manieren bereiden, zoals bakken , roosteren, grillen, stoven, stomen of poffen in de oven. Aubergines zuigen olie op als een spons, dus bestrooi gesneden aubergine eerst met wat zout en laat 30 minuten staan voordat je ze droogdept en bakt. Het zout onttrekt vocht aan de groente, waardoor er minder olie wordt opgenomen tijdens het bakken. Zorg er verder voor dat aubergine helemaal gaar wordt, want rauwe aubergine bevat solanine, een stof die in te grote hoeveelheden giftig is en kan leiden tot gezondheidsklachten.

Hoe gebruik je aubergine  als vleesvervanger?

Hoe gebruik je aubergine als vleesvervanger?

Aubergine is een veelzijdig en smaakvol ingrediënt dat steeds populairder wordt als vleesvervanger. Bekijk onze inspiratie voor vegetarische auberginegerechten en ga aan de slag! Aubergine kan je bakken, grillen, roosteren, stomen, pureren, of zelfs rauw eten. Hierdoor kan je er veel verschillende gerechten mee maken, zoals een vegetarische lasagne, aubergine pizzas of aubergine burgers. Daarnaast is aubergine een geweldige vervanger voor vlees omdat het veel smaak absorbeert. Dit maakt het een geweldige keuze voor gerechten zoals ratatouille en baba ghanoush. Hierdoor kan het een grote hoeveelheid smaak toevoegen aan vegetarische gerechten.

Aubergine: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aubergine: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aubergines zijn gevoelig voor lage temperaturen. Je kunt ze het beste buiten de koelkast bewaren, op een donkere, koele plaats. Rauwe aubergine invriezen kan niet; er blijft dan niets over van de structuur. Wil je aubergine toch invriezen? Snijd de groente in blokjes en bak of stoom deze eerst. In een goed gesloten diepvriesbak of -zak is gare aubergine maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Weer opwarmen? Haal een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Warm de blokjes op in ca. 15 minuten, in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Zo doe je dat: aubergine grillen, wokken, roosteren

Met welke techniek ga jij aubergine klaarmaken? Maak heerlijke burgers van gegrilde aubergine met hummus, wok de aubergine in een Indiase curry met kip óf rooster de aubergine á la Yotam Ottolenghi. Deze drie handige kooktechnieken met aubergine zijn onmisbaar: grillen, wokken en roosteren.

Aubergine grillen
Snijd de aubergines in ronde plakken van 1 cm dik. Bestrijk ze met de...

00:28

Direct aan de slag

Bekijk meer groente