- 1
- 2
- 3

Wat is burrata?
Burrata komt oorspronkelijk uit Puglia, Zuid-Italië. Burrata is een soort mozzarella, maar is gevuld met ‘stracciatella’: een mengsel van room en stukjes verse mozzarella (niet te verwarren met de chocoladevariant). Het woord mozzare betekent ‘afknippen’, of ‘afsnijden’. Mozzarella wordt gemaakt door wrongel (gestremde melk) te vormen tot een bol en de bovenkant af te knippen. Wanneer de mozzarella wordt gekneed tot een vel en dat wordt gevuld, heet het ‘burrata’. Het verschil tussen burrata en mozzarella is dus dat burrata een mozzarellabol is, gevuld met room. Mozzarella wordt vaak gemaakt van buffelmelk (dit noemen we buffelmozzarella). Burrata wordt meestal gemaakt van koemelk, maar er bestaat ook buffelburrata. Het verschil tussen burrata en buffelburrata is dus alleen de melk waarvan het is gemaakt.

Wat is lekker met burrata?
Een bol burrata is zo vol van smaak dat 'ie weinig toevoegingen nodig heeft. Een klein beetje zeezout misschien, wat versgemalen peper en een scheutje olijfolie en je bent good to go. Italiaans als-ie is, doet burrata het vooral goed met andere Italiaanse smaken. Denk aan basilicum, tomaat, gedroogde ham of rucola. Een knapperige noot, zoals pistachenoten of hazelnoten, passen ook goed bij burrata. In de zomer kun je de kaas serveren met vers fruit, zoals in deze vijgensalade met burrata, nectarine of perzik. Last but not least: burrata smaakt heerlijk op een pizza, omdat hij er prachtig uitziet en minder draderig wordt dan mozzarella.

Burrata & zwanger
Als je zwanger bent kan je bepaalde soorten burrata wel eten, en andere soorten niet. Controleer als je zwanger bent voor de zekerheid of de burrata gemaakt is van verhitte/gepasteuriseerde melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Sommige burrata is gemaakt van rauwe melk. Eet deze niet als je zwanger bent: hier kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Ingrediënten
Meer inspiratie