Rabarber

Rabarber is een voorjaarsgroente met een heerlijk zoete, lichtzure smaak en wordt zowel warm als koud gegeten. Je kunt rabarber koken, stoven of in de oven bereiden. Deze groente herken je aan zijn lange rood-groene dikke stelen. Hoe roder de steel, hoe zoeter en zachter de smaak.

Wat is rabarber?

Wat is rabarber?

Rabarber wordt al sinds mensenheugenis gekweekt. In het begin als geneesmiddel en daarna als eerbare plant. Er zijn verschillende soorten rabarber. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen. Van deze groente wordt bijna altijd een compote of een zoet nagerecht gemaakt. Door de manier waarop we het bereiden lijkt het soms meer op fruit dan op groente. Toch is rabarber echt een groente.

Hoe maak je rabarber?

Hoe maak je rabarber?

Je kunt rabarber op verschillende manieren bereiden, maar koken is veruit het meest gebruikelijk. Dat doe je zo: Spoel de stelen af en verwijder de stugge draden met een mesje of dunschiller. Vervolgens snij je de rabarber in kleine stukjes en kook/stoof je ze ongeveer 10 minuten in weinig water of in een scheutje sinaasappelsap. Hiermee behoud je de mooie roze kleur. Voeg een opengesneden vanillestokje toe voor een volle smaak en breng verder op smaak met suiker. Een heerlijke basis voor het maken van een rabarbercompote.

Is rabarber gezond?

Is rabarber gezond?

Rabarber is ontzettend gezond. In deze groente zitten antioxidanten, mineralen en een flinke portie vitamine K. Rabarber past, net als andere groenten, goed in een dieet doordat het weinig calorieën bevat, maar je lichaam wel voorziet van belangrijke nutriënten en verzadigende vezels.

In welk seizoen eet je rabarber?

In welk seizoen eet je rabarber?

Het rabarber seizoen is van redelijk korte duur. Van mei tot en met juli kun je genieten van deze groente, met mei als topmaand. De huidige kweektechnieken zorgen voor een langer rabarberseizoen: van maart t/m augustus is rabarber in kleine hoeveelheden uit Nederland verkrijgbaar.

Hoe bewaar je rabarber?

Hoe bewaar je rabarber?

Rabarber bewaar je het beste verpakt of bedekt in de koelkast. Daar is rabarber ongeveer een week houdbaar. Daarna worden de stelen slap of drogen ze uit wanneer je ze niet bedekt. Je kunt rabarber ook uitstekend invriezen door het vooraf te blancheren.

Ingrediƫnten

Bereiding

Rabarber producten

Meer groente