Perzik
Zonnig, friszoet en sappig: van perziken krijgen we nooit genoeg. Maak er een dessert of drankje mee. Of probeer dit lekkere steenfruit eens in combinatie met iets hartigs, zoals gedroogde ham of romige burrata.
Wat kun je met perzik maken?
Perzik kun je gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten. De hartige combinatie van perzik en burrata is ontzettend lekker in een salade. Het fruit is ook een lekker zoet contrast in diverse rijst- en pastagerechten, zoals deze pilav met kipgehaktballetjes of een pastasalade. Aan de zoete zijde is perzik heerlijk in desserts zoals tiramisu of vegan griesmeelpudding. Of maak er een drankje mee. Smoothie of cocktail, iemand?
Zijn perziken gezond?
Perziken staan net als veel andere groente- en fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Dat betekent dat perzik past binnen een gezond eetpatroon. Een perzik weegt ongeveer 115 gram en levert 46 kcal en 8,3 gram koolhydraten, waarvan 8,3 gram suikers.
Perziken vallen onder de categorie ‘steenfruit’, een verzamelnaam voor vruchten met een pit in het hart. Ze lijken erg veel op nectarines, maar hebben een meer oranje, ‘pluizige’ schil, zoals abrikozen ook hebben. Nectarines hebben juist een rodere, glanzende schil. Dat is het grootste verschil tussen perziken en nectarines.
Perzik: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Je kunt perziken op een koele plek een dag of 4 bewaren. Eet ze het liefst op kamertemperatuur, zodra er wat gevoel in zit als je er zachtjes in knijpt. De geur is ook een goede indicatie van de rijpheid: zodra de perziken zoet en aromatisch ruiken, zijn ze op hun lekkerst. Invriezen gaat het makkelijkst als je eerst de pit verwijdert en het vruchtvlees in parten snijdt. Leg de partjes los van elkaar op een bakplaat of dienblad dat in de vriezer past en vries ze ongeveer 2 uur in. Zodra ze bevroren zijn, kun je de partjes in ziplockzakjes of diepvriesbakjes doen. Ze plakken dan niet meer aan elkaar. De partjes perzik zijn in de vriezer 12 maanden houdbaar. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer om ze te laten ontdooien.
Burrata salade met geroosterde perziken van Jord Althuizen
- Bereid een BBQ of grill met gietijzeren grillrooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt.
- Meng in een kommetje de honing, mosterd, azijn en tabasco. Voeg al roerend druppelsgewijs 5/6 van de olijfolie toe en klop tot een dressing. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel zout.
- Halveer de perziken en verwijder de pit. Bestrijk ze met de rest van de olijfolie en bestrooi ze met versgemalen zwarte peper en eventueel zout. Gril ze kort, zodat je een mooie grillstreep krijgt en de vruchten iets zachter worden. Hoe lang dat is hangt af van hoe rijp je perziken zijn. Rooster ondertussen de hazelnoten in een koekenpan zonder olie of boter ca. 3 min.
- Haal de bladeren van het witlof los. Snijd de rode ui in staafjes. Verdeel de ui samen met de rucola en witlof over een grote platte schaal. Verdeel de gegrilde perziken over de schaal, scheur de burrata in stukken en leg op de salade. Bestrooi met wat versgemalen zwarte peper. Garneer de salade met de hazelnoten, croutons en chipotle-honingvinaigrette.