- 1
- 2
- 3

Wat kun je met perzik maken?
Perzik kun je gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten. De hartige combinatie van perzik en burrata is ontzettend lekker in een salade. Het fruit is ook een lekker zoet contrast in diverse rijst- en pastagerechten, zoals deze pilav met kipgehaktballetjes of een pastasalade. Aan de zoete zijde is perzik heerlijk in desserts zoals tiramisu of vegan griesmeelpudding. Of maak er een drankje mee. Smoothie of cocktail, iemand?

Zijn perziken gezond?
Perziken staan net als veel andere groente- en fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Dat betekent dat perzik past binnen een gezond eetpatroon. Een perzik weegt ongeveer 115 gram en levert 46 kcal en 8,3 gram koolhydraten, waarvan 8,3 gram suikers.
Perziken vallen onder de categorie ‘steenfruit’, een verzamelnaam voor vruchten met een pit in het hart. Ze lijken erg veel op nectarines, maar hebben een meer oranje, ‘pluizige’ schil, zoals abrikozen ook hebben. Nectarines hebben juist een rodere, glanzende schil. Dat is het grootste verschil tussen perziken en nectarines.

Perzik: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Je kunt perziken op een koele plek een dag of 4 bewaren. Eet ze het liefst op kamertemperatuur, zodra er wat gevoel in zit als je er zachtjes in knijpt. De geur is ook een goede indicatie van de rijpheid: zodra de perziken zoet en aromatisch ruiken, zijn ze op hun lekkerst. Invriezen gaat het makkelijkst als je eerst de pit verwijdert en het vruchtvlees in parten snijdt. Leg de partjes los van elkaar op een bakplaat of dienblad dat in de vriezer past en vries ze ongeveer 2 uur in. Zodra ze bevroren zijn, kun je de partjes in ziplockzakjes of diepvriesbakjes doen. Ze plakken dan niet meer aan elkaar. De partjes perzik zijn in de vriezer 12 maanden houdbaar. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer om ze te laten ontdooien.
Ingrediënten
Steenfruit snijden
Steenfruit is de verzamelnaam voor vruchten met een harde pit in het midden. In deze video laat Allerhande zien hoe je deze vruchten het beste kunt schoonmaken en snijden.
Steenfruit schil je zo
Vruchten als perzik en nectarine maak je als volgt schoon: voel of de vrucht rijp is door met je duim licht in het vruchtvlees te drukken. Snijd de vrucht vervolgens met een keukenmes overlangs lan...
01:10