Beignets
Beignets: waarschijnlijk denk je meteen aan appelbeignets met oud & nieuw. Maar er zijn nog zo veel meer beignets. Dit van oorsprong Franse gerecht maak je van allerlei lekkers – zoet en hartig – in gefrituurd beslag. Zo knapperig!
Appelbeignets maken
- Zeef het bakmeel, zout en de helft van de kaneel boven een ruime kom. Klop met een garde de eieren en het bier erdoor tot een glad beslag. Dek af met een schone theedoek en laat 1 uur rusten.
- Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. Gebruik eventueel een keukenthermometer om de temperatuur te bepalen. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appels elk in 6 plakken van 1 cm. Meng de suiker met de rest van de kaneel in een ondiepe schaal.
- Haal met een vork 1 voor 1 de appelschijven door het beslag en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden. Bak de appelbeignets in delen met 6 tegelijk in ca. 5 min. goudgeel en gaar. Keer halverwege.
- Haal ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Wentel ze aan beide kanten door de kaneelsuiker en serveer warm of lauw.
Wat zijn beignets?
Een beignet is een van oorsprong Frans gerecht dat als zoet gebak kan worden gegeten, maar ook als hartig hapje. Fruit, groenten, kaas, paddenstoelen, vlees en vis worden omhuld met een bier- of meelbeslag en vervolgens gefrituurd. Over zoete beignets wordt vaak nog (poeder)suiker gestrooid. Frankrijk kent vele namen voor deze lekkernij, van beignets de carnaval en bugnes tot bottereaux. Bon appétit!
Hoe maak je appelbeignets?
Appelbeignets: wie kent ze niet? Zodra Sinterklaas het land uit is, kun je ze weer vinden bij de bakker en de oliebollenkraam. Want met oudjaar komen appelbeignets gegarandeerd op tafel, liefst zelfgemaakt. Maar hoe maak je ze dan? Appels worden geschild en in plakken gesneden, die door een beslag van bakmeel, zout, kaneel, ei en bier worden gehaald. Daarna gaan ze in de (frituur)pan en worden ze in 5 minuten goudgeel gefrituurd. Even laten uitlekken op keukenpapier en dan nog wat kaneel en suiker erover. Gelukkig nieuwjaar!
Waar kun je allemaal beignets van maken?
Beignets maak je van alles wat je lekker vindt, er bestaan geen vaste regels voor. Meestal wordt fruit gebruikt, waarvan appelbeignets de bekendste zijn. Maar perenbeignets of ananasbeignets zijn net zo lekker! En probeer ook eens de sinaasappelbeignets met ricotta en honing van Yotam Ottolenghi. Liever hartige beignets? Maak dan eens champignonbeignets, oesterzwambeignets of bietenbeignets.
Meer (gefrituurde) hapjes
Alles voor Oud en nieuw