Appeltaart

Appeltaart

Comfortfood van de bovenste plank: appeltaart. Alleen al omdat je huis er zo goddelijk van gaat ruiken zou je zo’n taart in de oven schuiven, toch? Dit zijn onze favoriete appeltaartrecepten!

Appeltaart maken

Appeltaart maken

  1. Laat de boter en margarine op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Klop in een beslagkom de boter, margarine, suiker, vanillesuiker en het zout met een mixer tot een luchtige massa. Voeg de helft van de eieren toe en klop tot een egaal beslag. Voeg het bakmeel toe en klop tot het een samenhangend deeg vormt. Vervang de gardes eventueel voor deeghaken.
  3. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat boter. Bekleed de springvorm met ⅔ van het deeg. Leg de rest van het deeg in de koeling tot gebruik.
  4. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd ze in vieren en vervolgens in plakjes. Doe de helft van de appels in de springvorm en bestrooi met de helft van de kaneel. Herhaal dit met de andere helft van de appels en kaneel.
  5. Rol het achtergehouden deeg uit tot een lap van een ½ cm dik. Snijd er 8 stroken van van 1½ cm breed en 1 lange strook voor langs de rand van de springvorm. Leg de deegstroken met geruit patroon over de appelvulling. Leg de lange strook om de rand van de springvorm. Klop het resterende ei los en bestrijk met een kwastje de stroken en rand.
  6. Bak de taart in ca. 60-75 min in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dek de taart eventueel af als deze te donker kleurt. Neem uit de oven en minimaal 60 min. afkoelen.
Welke appels gebruik je voor appeltaart?

Welke appels gebruik je voor appeltaart?

Voor de allerlekkerste appeltaart kun je het beste een stevige, friszure appel gebruiken voor je appeltaart. Het is belangrijk dat de appels stevig zijn, zodat de appelstukjes geen moes worden door het verhitten. Zo heeft de taart nog een lekkere bite als-ie uit de oven komt! Snijd om diezelfde reden de stukjes appel niet te klein: ongeveer 2 x 2 cm. Het zuurtje in de appels is lekker als tegenhanger van het zoete deeg. Die frisheid kun je nog wat versterken door een beetje citroensap en -rasp door de appelblokjes te mengen.

Hoe maak je het perfecte appeltaartdeeg?

Voor het perfecte appeltaartdeeg is het belangrijk dat je niet te lang kneedt, omdat het deeg anders taai kan worden. Vergeet niet om het ten minste een uur te laten rusten na het kneden! Zodra je het deeg hebt uitgerold en de springvorm ermee hebt bekleed, kun je een klein beetje paneermeel over de bodem strooien. Dat neemt het vocht van de appels op, wat voorkomt dat de bodem zompig wordt. Smeer tot slot het deeg aan de bovenkant in met een geklutst eitje (eventueel gemengd met een scheutje melk) voor een goudbruine korst.

Hoe maak je het perfecte appeltaartdeeg?
Appeltaart: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Appeltaart: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Appeltaart kun je het beste goed afgedekt bewaren in de koelkast, ongeveer 3 dagen. Je kunt appeltaart ook invriezen in een goed afgesloten bak of diepvrieszak, en het zo 3 maanden bewaren. Appeltaart opwarmen gaat het beste in een oven op 175 °C, ongeveer 15 minuten. Appeltaart opwarmen in de magnetron kan ook, maar dan blijft het deeg niet knapperig.