Oma's appeltaart
Appeltaart zoals alleen oma 'm maakt: met zoetzure appels, koek- en speculaaskruiden en rozijnen. Het geheim van oma's appeltaart zit 'm in het gebruik van griesmeel; die vangt het vocht van de appels op en daarmee voorkom je een 'soggy bottom'.
30 min. bereiden / 1 uur 15 min. oventijd / 30 min. wachten
11 ingrediënten
Aan de slag
Snijd de boter in blokjes. Splits de eieren (eiwit wordt niet gebruikt). Meng in de keukenmachine de bloem, ¾ van de basterdsuiker, de boter, de helft van de eierdooier en het zout met het koude water tot een stevig deeg. Vorm het deeg tot een dikke worst, verpak strak in plasticfolie en laat minstens 30 min. in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in plakjes. Schep in een schaal de appelplakjes om met ⅔ van het griesmeel, de koekkruiden, rozijnen en de rest van de basterdsuiker.
Bestuif het werkvlak met bloem. Rol ⅔ van het deeg uit tot een lap van ca. 26 cm doorsnede. Vet de vorm in en bekleed met het deeg.
Haal de korst van het brood en snijd in blokjes. Meng het brood met de griesmeel en strooi over de bodem. Doe het appelmengsel in de springvorm.
Rol het resterend deeg uit en snijd in repen. Leg de repen in een vlechtvorm op de appelvulling.
Bestrijk de rand van de taart en de deegrepen met de rest van de eierdooiers. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 1 uur en 15 min. goudbruin en gaar.
Appel-bessentaart bakken
Instructievideo - 00:44 min.
Oma's appeltaart
Appeltaart zoals alleen oma 'm maakt: met zoetzure appels, koek- en speculaaskruiden en rozijnen. Het geheim van oma's appeltaart zit 'm in het gebruik van griesmeel; die vangt het vocht van de appels op en daarmee voorkom je een 'soggy bottom'.
null porties
415 kcal
30 min. bereiden
30 min. wachten
75 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de boter in blokjes. Splits de eieren (eiwit wordt niet gebruikt). Meng in de keukenmachine de bloem, ¾ van de basterdsuiker, de boter, de helft van de eierdooier en het zout met het koude water tot een stevig deeg. Vorm het deeg tot een dikke worst, verpak strak in plasticfolie en laat minstens 30 min. in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in plakjes. Schep in een schaal de appelplakjes om met ⅔ van het griesmeel, de koekkruiden, rozijnen en de rest van de basterdsuiker.
Bestuif het werkvlak met bloem. Rol ⅔ van het deeg uit tot een lap van ca. 26 cm doorsnede. Vet de vorm in en bekleed met het deeg.
Haal de korst van het brood en snijd in blokjes. Meng het brood met de griesmeel en strooi over de bodem. Doe het appelmengsel in de springvorm.
Rol het resterend deeg uit en snijd in repen. Leg de repen in een vlechtvorm op de appelvulling.
Bestrijk de rand van de taart en de deegrepen met de rest van de eierdooiers. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 1 uur en 15 min. goudbruin en gaar.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
175 g ongezouten roomboter
2 middelgrote scharreleieren
300 g tarwebloem
200 g witte basterdsuiker
1 mespunt zout
1 el koud water
6 jonagold appels
3 el griesmeel
1 tl koek- en speculaaskruiden
100 g rozijnen
2 sneetjes wit casinobrood
Dit heb je nodig
keukenmachine
springvorm (∅ 22 cm)