Peer

Peren, van slanke tot appelvormige, zijn er in alle soorten en maten! Wist je dat peren al meer dan 4000 jaar door mensen worden gegeten? Dat komt omdat ze zo heerlijk sappig, zoet en gezond zijn. Echt een toffe peer dus!

Zijn peren gezond?

Zijn peren gezond?

Peren zijn rijk aan vezels en bevatten daarnaast verschillende vitamines en mineralen. Fruit staat in de Schijf van Vijf. Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid.

Welke soorten peren zijn er?

Welke soorten peren zijn er?

Van de peer bestaan er meer dan drieduizend verschillende rassen. Perenrassen zijn vooral te verdelen in twee categorieën, in handperen en stoofperen. De Conference peer is de meeste populaire perensoort. Deze handpeer is langwerpig en heeft een 'lange nek'. Handperen rijpen op kamertemperatuur na en worden dan steeds zachter en malser. Stoofperen, Gieser-Wilderman en Brederode, kan je niet rauw eten.

Welke stoofperen kun je stoven?

Welke stoofperen kun je stoven?

Stoofperen zijn harde, droge peren die – in tegenstelling tot handperen – niet rauw gegeten kunnen worden. De meest geteelde stoofpeer is de Gieser Wildeman: een klein peertje met een bruine schil die qua smaak vrij zoet en korrelig is. De peer kookt binnen enkele uren mooi rood. We hebben een heleboel lekkere stoofpeer recepten voor je!

Hoe kan je peren bewaren?

Hoe kan je peren bewaren?

Harde peren mogen op de fruitschaal liggen maar zachte peren kun je beter in de koelkast bewaren. Wil je dat een peer sneller rijpt? Leg deze dan naast een tros bananen. Het rijpingsproces gaat dan aanzienlijk sneller.

Ingrediënten

Bereiding

Direct aan de slag