- 1
- 2
- 3

Wat zijn bramen?
Bramen zijn zoete, sappige vruchten die groeien aan braamstruiken. Bramen zijn echt zomerfruit. Bramenstruiken beginnen in het voorjaar met groeien en bloeien en in de zomermaanden rijpen de vruchten. Een braam is, net als een framboos, een verzamelvrucht. Elke braam is namelijk een klein trosje fruit, dat bestaat uit veel kleine deelvruchtjes. En vaak geldt: hoe groter de braam, hoe lekkerder hij is!

Wat kan je maken met bramen?
Bramen hebben een zoete, sappige en soms iets zure smaak. Je kunt ze gewoon los uit de hand eten, maar ook gebruiken voor heerlijke gerechten. Natuurlijk kun je er bramenjam van maken. Of verwerk ze in een fruitsalade, smoothie (bowl) of als garnering op ijs, taart of gebak. Maar probeer ze ook eens als frisse tegenhanger in een groentesalade. Je kan naast bramenjam heel veel kanten op met bramen!
Zijn bramen gezond?
Bramen zitten boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Ze zijn rijk aan vitamine C en E en bevatten ook nog eens veel vezels, die helpen bij een goede spijsvertering. In bramen zitten ook antioxidanten, die kunnen helpen bij het beschermen van ons lichaam tegen schadelijke stoffen en ziektes. Zomerfruit bevat sowieso veel voedingsvezels en vitamine C. Maar vooral bramen, aardbeien, frambozen en bosbessen zitten vol antioxidanten.

In welk seizoen kan je bramen plukken en eten?
Bramen plukken is in Nederland niet verboden als het gaat om een kleine hoeveelheid (zo'n 250 gram) voor eigen gebruik en op eigen risico. Plukken in natuurgebieden en tuinen zonder toestemming is niet toegestaan. Let erop dat de bramen goed rijp zijn, dan zijn ze natuurlijk het lekkerst. Rijpe bramen zijn diepzwart en voelen zacht aan, maar zijn niet té zacht. Het seizoen voor bramen is de late zomer en vroege herfst.

Hoe kan je bramen het best bewaren?
Heb je bramen over, dan kun je ze het beste uitgespreid op een bord in de koelkast bewaren. Daar zijn ze twee dagen houdbaar. Haal eventueel beschadigde bramen zo snel mogelijk weg bij de andere. Als je de bramen niet direct gebruikt,kan je ze ook invriezen. Doe ze daarvoor in hersluitbare diepvrieszakjes. In de diepvries (bij -18°C) kan je bramen dan tot 12 maanden bewaren.
Bramen wassen: hoe?
Bramen wassen doe je het beste door ze voorzichtig rond te roeren in een bak met koud water. Bramen zijn erg kwetsbaar, dus hou ze liever niet onder een stromende kraan. Zo voorkom je aroma- en sapverlies. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dek ze heel voorzichtig droog. Verwijder pas na het wassen de kroontjes en steeltjes met je duim en wijsvinger of een scherp mesje, anders nemen ze water op.