Griekse appeltaart
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 160 °C. Wel de rozijnen 15 min. in warm water. Laat uitlekken. Snijd ondertussen de appels in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in dunne schijfjes. Hak de walnoten grof. Meng de appel in een schaal met de kaneel, iets meer dan ¼ van de suiker, honing, walnoten en rozijnen.
Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen. Klop met een mixer de boter, de rest van de suiker, citroenrasp, ⅔ van de eieren, bloem, bakpoeder en zout tot een glad beslag. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met boter.
Klop het laatste ei los. Leg een vel filodeeg in het midden van de springvorm en bestrijk met ei. Snijd de overige vellen op de vouwlijn in 3 repen en halveer deze in de breedte. Bekleed hiermee de rand van de springvorm. Bestrijk de vellen met ei en plak ze dakpansgewijs, van onder naar boven, op elkaar zodat het deeg over de rand hangt. Schep het beslag in de vorm en strijk glad. Verdeel het appelmengsel erover. Vouw het deeg over de vulling naar binnen, laat in het midden onbedekt. Bak de taart in ca. 70 min. goudbruin. Laat afkoelen en bestrooi met de poedersuiker.
Filodeeg gebruiken
Instructievideo - 01:41 min.
Griekse appeltaart
null personen
510 kcal
70 min. bereiden
70 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 160 °C. Wel de rozijnen 15 min. in warm water. Laat uitlekken. Snijd ondertussen de appels in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in dunne schijfjes. Hak de walnoten grof. Meng de appel in een schaal met de kaneel, iets meer dan ¼ van de suiker, honing, walnoten en rozijnen.
Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen. Klop met een mixer de boter, de rest van de suiker, citroenrasp, ⅔ van de eieren, bloem, bakpoeder en zout tot een glad beslag. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met boter.
Klop het laatste ei los. Leg een vel filodeeg in het midden van de springvorm en bestrijk met ei. Snijd de overige vellen op de vouwlijn in 3 repen en halveer deze in de breedte. Bekleed hiermee de rand van de springvorm. Bestrijk de vellen met ei en plak ze dakpansgewijs, van onder naar boven, op elkaar zodat het deeg over de rand hangt. Schep het beslag in de vorm en strijk glad. Verdeel het appelmengsel erover. Vouw het deeg over de vulling naar binnen, laat in het midden onbedekt. Bak de taart in ca. 70 min. goudbruin. Laat afkoelen en bestrooi met de poedersuiker.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
100 g rozijnen
3 Elstar appels
110 g ongebrande walnoten
1 el gemalen kaneel
130 g kristalsuiker
3 el vloeibare honing
1 citroen
100 g ongezouten roomboter
3 middelgrote eieren
125 g tarwebloem
1 tl bakpoeder
1 mespunt zout
10 vellen diepvries filodeeg
1 el poedersuiker
Dit heb je nodig
bakpapier
springvorm (Ø 26 cm)