Appeltaart met custard
Gevuld met liefde en gebakken tot perfectie. Deze appeltaart maak je met custard, dat is nog eens genieten.
Aan de slag
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Klop 1 ei los. Doe het citroenrasp met de helft van het losgeklopte ei, bloem, 175 g basterdsuiker, bakpoeder, zout en boter in de kom van een staande mixer met deeghaak. Kneed er een samenhangend deeg van. Kneed niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Vorm het deeg tot een platte schijf, verpak het in vershoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de melk in een steelpan met dikke bodem. Splits de rest van de eieren (de eiwitten gebruik je niet). Roer in een kom de eidooiers, vanillesuiker en 35 g basterdsuiker met een garde los. Voeg de maizena toe en roer tot de maizena volledig is opgenomen.
Schenk, al roerend met een garde, ⅓ van de warme melk bij het eidooiermengsel. Voeg vervolgens, al roerend, beetje bij beetje de rest van de melk toe tot een egaal mengsel ontstaat. Schenk het mengsel terug in de pan en laat, al roerend, op laag vuur inkoken tot een dikke, maar vloeibare saus.
Snijd de appels in partjes. Doe ze in een kom en meng met de kaneel en de rest van de basterdsuiker. Voeg, als alles goed gemengd is, de rozijnen toe.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Rol ¾ van het deeg uit tot 4 mm dikte, bewaar het overige deeg in de koelkast. Het deeg kan zacht zijn, dus gebruik je handen om de bodem en rand van de springvorm met het deeg te bekleden. Verdeel de custard gelijkmatig over de taartbodem. Verdeel de appelvulling over de custard, druk een beetje aan.
Rol het overgebleven deeg uit tot een dikte van 4 mm en snijd er stroken van, van 2 cm breed. Verdeel deze over de taart. Bestrijk het deeg met de rest van het ei en bak de appeltaart in ca. 65 min. goudbruin. Bedek de taart halverwege met aluminiumfolie, zodat het niet te donker wordt. Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
Appeltaart met custard
Gevuld met liefde en gebakken tot perfectie. Deze appeltaart maak je met custard, dat is nog eens genieten.
null personen
440 kcal
45 min. bereiden
50 min. wachten
65 min. oventijd
Aan de slag
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Klop 1 ei los. Doe het citroenrasp met de helft van het losgeklopte ei, bloem, 175 g basterdsuiker, bakpoeder, zout en boter in de kom van een staande mixer met deeghaak. Kneed er een samenhangend deeg van. Kneed niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Vorm het deeg tot een platte schijf, verpak het in vershoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de melk in een steelpan met dikke bodem. Splits de rest van de eieren (de eiwitten gebruik je niet). Roer in een kom de eidooiers, vanillesuiker en 35 g basterdsuiker met een garde los. Voeg de maizena toe en roer tot de maizena volledig is opgenomen.
Schenk, al roerend met een garde, ⅓ van de warme melk bij het eidooiermengsel. Voeg vervolgens, al roerend, beetje bij beetje de rest van de melk toe tot een egaal mengsel ontstaat. Schenk het mengsel terug in de pan en laat, al roerend, op laag vuur inkoken tot een dikke, maar vloeibare saus.
Snijd de appels in partjes. Doe ze in een kom en meng met de kaneel en de rest van de basterdsuiker. Voeg, als alles goed gemengd is, de rozijnen toe.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Rol ¾ van het deeg uit tot 4 mm dikte, bewaar het overige deeg in de koelkast. Het deeg kan zacht zijn, dus gebruik je handen om de bodem en rand van de springvorm met het deeg te bekleden. Verdeel de custard gelijkmatig over de taartbodem. Verdeel de appelvulling over de custard, druk een beetje aan.
Rol het overgebleven deeg uit tot een dikte van 4 mm en snijd er stroken van, van 2 cm breed. Verdeel deze over de taart. Bestrijk het deeg met de rest van het ei en bak de appeltaart in ca. 65 min. goudbruin. Bedek de taart halverwege met aluminiumfolie, zodat het niet te donker wordt. Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
variatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
250 g ongezouten roomboter
½ citroen
4 middelgrote eieren
350 g tarwebloem
250 g witte basterdsuiker
2 tl bakpoeder
½ tl zout
250 ml volle melk
8 g vanillesuiker
30 g maizena
5 Elstar appels
2 tl gemalen kaneel
60 g rozijnen
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
vershoudfolie
bakpapier
springvorm 24 cm
deegroller