Appelbollen met rozijnen
Het is net appeltaart, maar dan een stuk sneller klaar. Warm zijn ze het allerlekkerst.
Aan de slag
Laat het roomboterbladerdeeg ontdooien. Schil de appels. Week de rozijnen 10 min. in een kom met heet water. Verwarm de oven voor op 200 °C. Steek met de appelboor de klokhuizen uit de appels. Maak de holtes iets groter. Wrijf de appels in met het citroensap. Laat de rozijnen in een zeef uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Meng ze met 2/3 van de suiker en de kaneel.
Leg de plakjes bladerdeeg op het werkblad en rol ze met een deegroller wat uit zodat ze iets groter worden. Leg in het midden een klontje boter. Zet de appels er met de bovenkant naar beneden op. Vul de holtes van de appels met het rozijnmengsel en druk dit goed aan. Leg een klontje boter op de vulling. Vouw het deeg langs de appels omhoog. Maak de randen vochtig met een beetje water en druk het deeg dicht. Zet de appelbollen met de sluitkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Splits het ei en klop de eidooier los. Bestrijk de bovenkant van de bollen dun met het ei en strooi de rest van de suiker erover. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bollen in 25 min. goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen tot lauwwarm.
Bakken met bladerdeeg
Instructievideo - 02:21 min.
Appelbollen met rozijnen
Het is net appeltaart, maar dan een stuk sneller klaar. Warm zijn ze het allerlekkerst.
nagerecht
null personen
375 kcal
20 min. bereiden
25 min. oventijd
Aan de slag
Laat het roomboterbladerdeeg ontdooien. Schil de appels. Week de rozijnen 10 min. in een kom met heet water. Verwarm de oven voor op 200 °C. Steek met de appelboor de klokhuizen uit de appels. Maak de holtes iets groter. Wrijf de appels in met het citroensap. Laat de rozijnen in een zeef uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Meng ze met 2/3 van de suiker en de kaneel.
Leg de plakjes bladerdeeg op het werkblad en rol ze met een deegroller wat uit zodat ze iets groter worden. Leg in het midden een klontje boter. Zet de appels er met de bovenkant naar beneden op. Vul de holtes van de appels met het rozijnmengsel en druk dit goed aan. Leg een klontje boter op de vulling. Vouw het deeg langs de appels omhoog. Maak de randen vochtig met een beetje water en druk het deeg dicht. Zet de appelbollen met de sluitkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Splits het ei en klop de eidooier los. Bestrijk de bovenkant van de bollen dun met het ei en strooi de rest van de suiker erover. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bollen in 25 min. goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen tot lauwwarm.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
4 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg
4 Elstar appels
50 g rozijnen
2 el citroensap
3 el kristalsuiker
1 tl kaneel
100 g ongezouten roomboter
1 middelgroot scharrelei
Dit heb je nodig
appelboor
deegroller