Witlofsoep
Serveer dit stevige soepje als lunch of als voorgerecht. Ook lekker met hamreepjes.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 C. Houd ¼ van de witlof apart. Snijd de rest in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern en snijd grof. Snipper de uien. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken.
Smelt de boter in een soeppan en bak de witlof met de ui in 8 min. zacht en zoet. Voeg de aardappel toe en bak 5 min. mee.
Snijd ondertussen het stokbrood in blokjes van ca. 2 cm en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng met de kaas en de olie, breng op smaak met peper en eventueel zout en bak in 15-20 min. lichtbruin en knapperig in de oven. Schep halverwege om.
Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en schenk het water erbij. Breng aan de kook en laat 15 min. op laag vuur koken. Snijd ondertussen de achtergehouden witlof in dunne reepjes. Roer na 14 min. koken de maizena door de soep.
Pureer de soep met de staafmixer, roer de slagroom erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep in kommen en verdeel de croutons en reepjes witlof erover.
Witlof
Instructievideo - 04:09 min.
Witlofsoep
Serveer dit stevige soepje als lunch of als voorgerecht. Ook lekker met hamreepjes.
voorgerecht
null personen
235 kcal
25 min. bereiden
15 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 C. Houd ¼ van de witlof apart. Snijd de rest in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern en snijd grof. Snipper de uien. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken.
Smelt de boter in een soeppan en bak de witlof met de ui in 8 min. zacht en zoet. Voeg de aardappel toe en bak 5 min. mee.
Snijd ondertussen het stokbrood in blokjes van ca. 2 cm en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng met de kaas en de olie, breng op smaak met peper en eventueel zout en bak in 15-20 min. lichtbruin en knapperig in de oven. Schep halverwege om.
Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en schenk het water erbij. Breng aan de kook en laat 15 min. op laag vuur koken. Snijd ondertussen de achtergehouden witlof in dunne reepjes. Roer na 14 min. koken de maizena door de soep.
Pureer de soep met de staafmixer, roer de slagroom erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep in kommen en verdeel de croutons en reepjes witlof erover.
combinatietip:
algemeen:
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g witlof
2 middelgrote uien
300 g kruimige aardappelen
60 g ongezouten roomboter
½ Frans stokbrood
75 g geraspte gruyère
3 el milde olijfolie
2 paddenstoelenbouillontabletten
1¼ l water
2 tl maizena
250 ml verse slagroom
Dit heb je nodig
bakpapier
staafmixer