Gefermenteerde witte kool met miso van London Loy
Fermenteren ken je waarschijnlijk al van kimchi, maar wist je dat ook witte kool kan fermenteren? Dit geeft niet alleen meer smaak aan de kool, maar zorgt er ook voor dat je de groente langer vers kunt houden.
Aan de slag
Snijd de witte kool zo fijn mogelijk (met de hand of op de mandoline). Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Schil de kurkuma en rasp fijn. Meng de kool, sjalot, knoflook, kurkuma, chilivlokken, komijn, zout en miso in een grote kom. ‘Masseer’ de kool met de hand 3-5 min. tot alle smaken gemengd zijn. Dit kan ook met een houten lepel.
Schep de witte kool in de pot en sluit goed af (eventueel met een afsluitbaar zakje boven op de kool om het echt goed af te sluiten). Zet de pot op een donkere plek op kamertemperatuur (of iets lager) en laat minimaal een week staan. Open iedere 2 dagen de deksel even om vrijgekomen lucht te laten ontsnappen en de kool iets aan te drukken of om te scheppen. Je mag tussendoor proeven. Als de smaak van de kool goed is, kun je de pot afgesloten in de koelkast bewaren, het fermentatieproces vertraagt dan.
Gefermenteerde witte kool met miso van London Loy
Fermenteren ken je waarschijnlijk al van kimchi, maar wist je dat ook witte kool kan fermenteren? Dit geeft niet alleen meer smaak aan de kool, maar zorgt er ook voor dat je de groente langer vers kunt houden.
bijgerecht
null personen
25 kcal
15 min. bereiden
2000 min. wachten
Aan de slag
Snijd de witte kool zo fijn mogelijk (met de hand of op de mandoline). Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Schil de kurkuma en rasp fijn. Meng de kool, sjalot, knoflook, kurkuma, chilivlokken, komijn, zout en miso in een grote kom. ‘Masseer’ de kool met de hand 3-5 min. tot alle smaken gemengd zijn. Dit kan ook met een houten lepel.
Schep de witte kool in de pot en sluit goed af (eventueel met een afsluitbaar zakje boven op de kool om het echt goed af te sluiten). Zet de pot op een donkere plek op kamertemperatuur (of iets lager) en laat minimaal een week staan. Open iedere 2 dagen de deksel even om vrijgekomen lucht te laten ontsnappen en de kool iets aan te drukken of om te scheppen. Je mag tussendoor proeven. Als de smaak van de kool goed is, kun je de pot afgesloten in de koelkast bewaren, het fermentatieproces vertraagt dan.
variatietip:
bewaartip:
combinatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 witte kool
1 sjalot
2 tenen knoflook
30 g verse kurkuma (geelwortel)
½ tl chilivlokken
½ tl komijnzaad
1½ el zeezout
3 el misopasta
Dit heb je nodig
glazen pot (1½-2 liter)