Zelfgemaakte zuurkool (gefermenteerde witte kool)
Leuk experiment: zelf zuurkool maken. Je moet er 'even' geduld voor hebben, maar dan heb je ook wat.
Aan de slag
Snijd de kool in kwarten en snijd vervolgens fijn met de mandoline. Weeg de kool af tot een kilo en doe samen met het zout in een stevige kom. Masseer met schone handen de kool, tot er sap ontstaat. Hoe meer sap, hoe beter. Meng het karwijzaad en venkelzaad door de kool. Doe het mengsel in de weckpot en duw stevig aan. Laat 2 cm van de rand van de pot vrij. Voeg eventueel pekelwater toe als de kool niet helemaal onder het sap staat.
Vul het kleine potje met water, draai de deksel erop en zet op de kool, zodat er druk ontstaat en de kool in het vocht blijft. Laat de weckpot 2-3 dagen met de deksel open staan bij kamertemperatuur. Zet vervolgens nog 2-3 weken op een koele plek (ca. 15 ˚C). Dek ondertussen de pot eventueel losjes af met huishoudfolie of een theedoek. Kijk regelmatig of de kool nog in het vocht staat, anders komt er zuurstof bij en ontstaat er schimmelvorming.
Proef de zuurkool na twee weken. Ben je tevreden met het resultaat, bewaar de pot dan in de koelkast. Laat voor een zachtere smaak nog langer staan op de koele plek.
Zelfgemaakte zuurkool (gefermenteerde witte kool)
Leuk experiment: zelf zuurkool maken. Je moet er 'even' geduld voor hebben, maar dan heb je ook wat.
bijgerecht
null personen
75 kcal
20 min. bereiden
Aan de slag
Snijd de kool in kwarten en snijd vervolgens fijn met de mandoline. Weeg de kool af tot een kilo en doe samen met het zout in een stevige kom. Masseer met schone handen de kool, tot er sap ontstaat. Hoe meer sap, hoe beter. Meng het karwijzaad en venkelzaad door de kool. Doe het mengsel in de weckpot en duw stevig aan. Laat 2 cm van de rand van de pot vrij. Voeg eventueel pekelwater toe als de kool niet helemaal onder het sap staat.
Vul het kleine potje met water, draai de deksel erop en zet op de kool, zodat er druk ontstaat en de kool in het vocht blijft. Laat de weckpot 2-3 dagen met de deksel open staan bij kamertemperatuur. Zet vervolgens nog 2-3 weken op een koele plek (ca. 15 ˚C). Dek ondertussen de pot eventueel losjes af met huishoudfolie of een theedoek. Kijk regelmatig of de kool nog in het vocht staat, anders komt er zuurstof bij en ontstaat er schimmelvorming.
Proef de zuurkool na twee weken. Ben je tevreden met het resultaat, bewaar de pot dan in de koelkast. Laat voor een zachtere smaak nog langer staan op de koele plek.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg witte kool
10 g zeezout
2 tl karwijzaad
1 tl venkelzaad
1 l pekelwater
Dit heb je nodig
mandoline
weckpot à 2 liter
klein glazen potje dat in de weckpot past (zonder etiket)