Limoencakejes met cranberry-bosbessenijs
bewaar
bewaar

Limoencakejes met cranberry-bosbessenijs

In deze toetjeskrans proef je de frisheid van limoencakejes, het romige van de mousse en heerlijk fruitig bosbessencranberrysorbetijs.

40 min. bereiden / 10 min. oventijd / 1 uur wachten

20 ingrediënten

Aan de slag

Smelt de boter in een steelpan. Roer 20 ml water erdoor en zet het vuur uit. Klop het ei en 50 g basterdsuiker met een handmixer op de hoogste stand in 5 min. luchtig en licht van kleur.

Boen limoen schoon en rasp de groene schil. Doe het botermengsel bij het eimengsel en voeg een ½ tl limoenrasp toe. Zeef de bloem, bakpoeder en het zout erboven en spatel in delen door elkaar. Zet het beslag afgedekt minimaal 1 en maximaal 12 uur in de koelkast.

Boen ondertussen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Doe de rest van de basterdsuiker met 75 ml water in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en voeg het sinaasappelrasp, een ½ tl limoenrasp, de cranberry’s en blauwe bessen toe. Laat 2-3 min. op laag vuur koken tot de cranberry’s zacht zijn en laat iets afkoelen.

Voeg 3 el sinaasappelsap toe en pureer glad met de staafmixer. Duw het mengsel met een lepel door een zeef en laat afkoelen. Draai 1 uur in de ijsmachine tot een egale sorbet die stevig genoeg is om bolletjes van te maken.

Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Bestrooi de muffinvorm met wat bloem. Verdeel het beslag over de holten en bak de cakejes ca. 10 min. in de oven tot ze een goudbruine rand krijgen. Laat 10 min. afkoelen. Haal uit de vorm en laat op een rooster 10 min. verder afkoelen.

Doe de pistachenoten met 10 g poedersuiker, een ½ el water en eventueel zout in de hakmolen en maal tot een fijne pasta. Klop de helft van de mascarpone met de pistachepasta in 5 min. luchtig. Doe in een spuitzak, bewaar tot gebruik in de koelkast.

Klop de rest van de mascarpone met de rest van de poedersuiker en het vanille-extract in 5 min. luchtig. Doe in een spuitzak, bewaar tot gebruik in de koelkast.

Halveer de gedroogde sinaasappelschijfjes. Verdeel de cakejes in een krans over een platte schaal. Spuit op elk cakeje een toef pistachemascarpone. Verdeel bolletjes ijs erover en versier met de vanillemascarpone, mini-meringue, redvelvetkruim, sinaasappelschijfjes en goudparels. Serveer direct.

bereidingstipGeen tijd om cakejes te bakken? Gebruik 6 roombotercupcakes, die je horizontaal doormidden snijdt, voor de krans.
bereidingstipJe kunt de cakejes 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar in een afsluitbare trommel. Het ijs kun je al eerder maken. Het is ca. 3 maanden houdbaar in de vriezer. Laat het in 1 uur in de koelkast zachter worden.
bereidingstipGeen ijsmachine? Doe de puree in een afsluitbare plastic bak, zet in de vriezer en laat gedurende 4 uur bevriezen. Neem het ijs elke 30 min. uit de vriezer, roer goed door met een garde tot je uiteindelijk een gladde sorbet hebt.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Limoencakejes met cranberry-bosbessenijs

In deze toetjeskrans proef je de frisheid van limoencakejes, het romige van de mousse en heerlijk fruitig bosbessencranberrysorbetijs.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig