Limoencakejes met cranberry-bosbessenijs
In deze toetjeskrans proef je de frisheid van limoencakejes, het romige van de mousse en heerlijk fruitig bosbessencranberrysorbetijs.
Aan de slag
Smelt de boter in een steelpan. Roer 20 ml water erdoor en zet het vuur uit. Klop het ei en 50 g basterdsuiker met een handmixer op de hoogste stand in 5 min. luchtig en licht van kleur.
Boen limoen schoon en rasp de groene schil. Doe het botermengsel bij het eimengsel en voeg een ½ tl limoenrasp toe. Zeef de bloem, bakpoeder en het zout erboven en spatel in delen door elkaar. Zet het beslag afgedekt minimaal 1 en maximaal 12 uur in de koelkast.
Boen ondertussen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Doe de rest van de basterdsuiker met 75 ml water in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en voeg het sinaasappelrasp, een ½ tl limoenrasp, de cranberry’s en blauwe bessen toe. Laat 2-3 min. op laag vuur koken tot de cranberry’s zacht zijn en laat iets afkoelen.
Voeg 3 el sinaasappelsap toe en pureer glad met de staafmixer. Duw het mengsel met een lepel door een zeef en laat afkoelen. Draai 1 uur in de ijsmachine tot een egale sorbet die stevig genoeg is om bolletjes van te maken.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Bestrooi de muffinvorm met wat bloem. Verdeel het beslag over de holten en bak de cakejes ca. 10 min. in de oven tot ze een goudbruine rand krijgen. Laat 10 min. afkoelen. Haal uit de vorm en laat op een rooster 10 min. verder afkoelen.
Doe de pistachenoten met 10 g poedersuiker, een ½ el water en eventueel zout in de hakmolen en maal tot een fijne pasta. Klop de helft van de mascarpone met de pistachepasta in 5 min. luchtig. Doe in een spuitzak, bewaar tot gebruik in de koelkast.
Klop de rest van de mascarpone met de rest van de poedersuiker en het vanille-extract in 5 min. luchtig. Doe in een spuitzak, bewaar tot gebruik in de koelkast.
Halveer de gedroogde sinaasappelschijfjes. Verdeel de cakejes in een krans over een platte schaal. Spuit op elk cakeje een toef pistachemascarpone. Verdeel bolletjes ijs erover en versier met de vanillemascarpone, mini-meringue, redvelvetkruim, sinaasappelschijfjes en goudparels. Serveer direct.
Limoencakejes met cranberry-bosbessenijs
In deze toetjeskrans proef je de frisheid van limoencakejes, het romige van de mousse en heerlijk fruitig bosbessencranberrysorbetijs.
nagerecht
null personen
245 kcal
40 min. bereiden
60 min. wachten
10 min. oventijd
Aan de slag
Smelt de boter in een steelpan. Roer 20 ml water erdoor en zet het vuur uit. Klop het ei en 50 g basterdsuiker met een handmixer op de hoogste stand in 5 min. luchtig en licht van kleur.
Boen limoen schoon en rasp de groene schil. Doe het botermengsel bij het eimengsel en voeg een ½ tl limoenrasp toe. Zeef de bloem, bakpoeder en het zout erboven en spatel in delen door elkaar. Zet het beslag afgedekt minimaal 1 en maximaal 12 uur in de koelkast.
Boen ondertussen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Doe de rest van de basterdsuiker met 75 ml water in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en voeg het sinaasappelrasp, een ½ tl limoenrasp, de cranberry’s en blauwe bessen toe. Laat 2-3 min. op laag vuur koken tot de cranberry’s zacht zijn en laat iets afkoelen.
Voeg 3 el sinaasappelsap toe en pureer glad met de staafmixer. Duw het mengsel met een lepel door een zeef en laat afkoelen. Draai 1 uur in de ijsmachine tot een egale sorbet die stevig genoeg is om bolletjes van te maken.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Bestrooi de muffinvorm met wat bloem. Verdeel het beslag over de holten en bak de cakejes ca. 10 min. in de oven tot ze een goudbruine rand krijgen. Laat 10 min. afkoelen. Haal uit de vorm en laat op een rooster 10 min. verder afkoelen.
Doe de pistachenoten met 10 g poedersuiker, een ½ el water en eventueel zout in de hakmolen en maal tot een fijne pasta. Klop de helft van de mascarpone met de pistachepasta in 5 min. luchtig. Doe in een spuitzak, bewaar tot gebruik in de koelkast.
Klop de rest van de mascarpone met de rest van de poedersuiker en het vanille-extract in 5 min. luchtig. Doe in een spuitzak, bewaar tot gebruik in de koelkast.
Halveer de gedroogde sinaasappelschijfjes. Verdeel de cakejes in een krans over een platte schaal. Spuit op elk cakeje een toef pistachemascarpone. Verdeel bolletjes ijs erover en versier met de vanillemascarpone, mini-meringue, redvelvetkruim, sinaasappelschijfjes en goudparels. Serveer direct.
bereidingstip:
bereidingstip:
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
75 g ongezouten roomboter
1 scharrelei
125 g witte basterdsuiker
1 limoen
65 g patentbloem
1 tl bakpoeder
¼ tl zout
1 sinaasappel
75 ml water
250 g diepvries cranberry’s
200 g diepvries blauwe bessen
15 g gepelde pistachenoten
40 g poedersuiker
½ el water
250 g mascarpone
¼ tl vanille-extract
3 gedroogde sinaasappelschijfjes
1 el AH Excellent mini-meringue karamel vanille sterretjes
1 el AH Excellent koekkruimel topping red velvet
1 el AH Excellent gouden parels
Dit heb je nodig
ijsmachine
muffinvorm met 12 holtes (ingevet)
staafmixer met hakmolen
spuitzak