Preiplaattaart met prosciutto van Hugo Kennis
Is het geen plaatje? Deze preiplaattaart van chef Hugo Kennis is niet alleen een lust voor het oog, maar smaakt ook fantastisch!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het bladerdeeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat. Snijd rondom lichtjes een rand van 2 cm in het deeg (snijd het deeg niet door), zodat een ‘lijst’ ontstaat. Prik de binnenkant van de lijst 30 keer in met een vork. Bak in het midden van de oven 5-10 min. tot het deeg een beetje opbolt.
Boen ondertussen de citroen schoon. Rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Meng de ricotta met 1 el citroensap (per 4 personen) en de helft van het citroenrasp, breng op smaak met peper en eventueel zout. Halveer de preien in de lengte en snijd in halve ringen van een ½ cm. Doe in een vergiet en spoel schoon onder koud stromend water. Dep goed droog. Verhit de olijfolie in een grote hapjespan of wok op hoog vuur en roerbak de prei 3 min.
Haal het bladerdeeg uit de oven, maar zet de oven niet uit. Druk het opgebolde deeg binnen de lijst met een lepel naar beneden. Verdeel het ricottamengsel binnen de lijst over het deeg en bak ca. 10 min.
Klop ondertussen het ei los. Haal het deeg opnieuw uit de oven (laat de oven aan), verdeel de prei erover en bestrooi met de hazelnoten. Bestrijk de randen met behulp van de bakkwast met het ei, bestrooi met de komijnzaad, zeezout-vlokken en wat peper. Bak de plaattaart nog ca. 5 min. in het midden van de oven tot lichtbruin en gaar.
Haal de plaattaart uit de oven. Verdeel de prosciutto er in mooie roosjes over en bestrooi met de rest van het citroenrasp.
Preiplaattaart met prosciutto van Hugo Kennis
Is het geen plaatje? Deze preiplaattaart van chef Hugo Kennis is niet alleen een lust voor het oog, maar smaakt ook fantastisch!
hoofdgerecht
null personen
590 kcal
20 min. bereiden
25 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het bladerdeeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat. Snijd rondom lichtjes een rand van 2 cm in het deeg (snijd het deeg niet door), zodat een ‘lijst’ ontstaat. Prik de binnenkant van de lijst 30 keer in met een vork. Bak in het midden van de oven 5-10 min. tot het deeg een beetje opbolt.
Boen ondertussen de citroen schoon. Rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Meng de ricotta met 1 el citroensap (per 4 personen) en de helft van het citroenrasp, breng op smaak met peper en eventueel zout. Halveer de preien in de lengte en snijd in halve ringen van een ½ cm. Doe in een vergiet en spoel schoon onder koud stromend water. Dep goed droog. Verhit de olijfolie in een grote hapjespan of wok op hoog vuur en roerbak de prei 3 min.
Haal het bladerdeeg uit de oven, maar zet de oven niet uit. Druk het opgebolde deeg binnen de lijst met een lepel naar beneden. Verdeel het ricottamengsel binnen de lijst over het deeg en bak ca. 10 min.
Klop ondertussen het ei los. Haal het deeg opnieuw uit de oven (laat de oven aan), verdeel de prei erover en bestrooi met de hazelnoten. Bestrijk de randen met behulp van de bakkwast met het ei, bestrooi met de komijnzaad, zeezout-vlokken en wat peper. Bak de plaattaart nog ca. 5 min. in het midden van de oven tot lichtbruin en gaar.
Haal de plaattaart uit de oven. Verdeel de prosciutto er in mooie roosjes over en bestrooi met de rest van het citroenrasp.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
270 g vers bladerdeeg
1 citroen
250 g ricotta
600 g preien
2 el milde olijfolie
1 scharrelei
50 g hazelnoten
1 tl komijnzaad
½ tl zeezoutvlokken
70 g prosciutto crudo
Dit heb je nodig
bakkwast