Geroosterde prei met beurre noisette-vinaigrette en preiolie van Hugo Kennis
Mooie ingrediënten hebben maar heel weinig nodig om fantastisch te smaken. Dat bewijst ook dit recept van Hugo Kennis.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd het groene deel van de preien af. Snijd 100 g van het groene deel fijn (de rest gebruik je niet) en spoel goed onder koud stromend water. Wrijf het witte deel van de preien in met 30 ml olijfolie, verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 40 min. in de oven tot ze donkerbruin zijn.
Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook en kook het gesneden groen van de prei 1 min. Giet af en spoel onder koud stromend water om af te koelen. Dep goed droog met een schone theedoek.
Snijd het preigroen in de keuken machine fijn en schenk al snijdend de rest van de olie in een constante stroom erbij. Schenk de preiolie in een schone theedoek en knijp uit boven een kom. Bewaar de prei-olie afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Breng een pan met een laagje water tegen de kook aan. Smelt de boter in een steelpan (met lichte bodem, zodat je de kleur kunt beoordelen) op middelhoog vuur. Haal als de boter bruin is (na ca. 5 min.) de pan van het vuur en schenk de bruine boter (beurre noisette) door een fijne zeef in een vuurvaste kom. Hang de kom in de pan boven het hete water. Klop met een garde de dijonmosterd en azijn erdoor tot een egale, warme vinaigrette. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Haal de prei uit de oven en laat 5 min. afkoelen op de bakplaat. Verwijder voorzichtig de donkere, buitenste laagjes van de prei, die gebruik je niet. Schep de preien op een schaal en verdeel 2 el beurre-noisettevinaigrette erover en schep er 2 el preiolie omheen. Bestrooi met de zeezoutvlokken en wat peper.
Geroosterde prei met beurre noisette-vinaigrette en preiolie van Hugo Kennis
Mooie ingrediënten hebben maar heel weinig nodig om fantastisch te smaken. Dat bewijst ook dit recept van Hugo Kennis.
bijgerecht
null personen
250 kcal
20 min. bereiden
40 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd het groene deel van de preien af. Snijd 100 g van het groene deel fijn (de rest gebruik je niet) en spoel goed onder koud stromend water. Wrijf het witte deel van de preien in met 30 ml olijfolie, verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 40 min. in de oven tot ze donkerbruin zijn.
Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook en kook het gesneden groen van de prei 1 min. Giet af en spoel onder koud stromend water om af te koelen. Dep goed droog met een schone theedoek.
Snijd het preigroen in de keuken machine fijn en schenk al snijdend de rest van de olie in een constante stroom erbij. Schenk de preiolie in een schone theedoek en knijp uit boven een kom. Bewaar de prei-olie afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Breng een pan met een laagje water tegen de kook aan. Smelt de boter in een steelpan (met lichte bodem, zodat je de kleur kunt beoordelen) op middelhoog vuur. Haal als de boter bruin is (na ca. 5 min.) de pan van het vuur en schenk de bruine boter (beurre noisette) door een fijne zeef in een vuurvaste kom. Hang de kom in de pan boven het hete water. Klop met een garde de dijonmosterd en azijn erdoor tot een egale, warme vinaigrette. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Haal de prei uit de oven en laat 5 min. afkoelen op de bakplaat. Verwijder voorzichtig de donkere, buitenste laagjes van de prei, die gebruik je niet. Schep de preien op een schaal en verdeel 2 el beurre-noisettevinaigrette erover en schep er 2 el preiolie omheen. Bestrooi met de zeezoutvlokken en wat peper.
resttip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1½ kg prei
100 ml extra vierge olijfolie
50 g ongezouten roomboter
1 el dijonmosterd
1 el appel azijn
½ el zeezoutvlokken
Dit heb je nodig
bakpapier
keukenmachine