Surinaams-friese ovenschotel met bonenballetjes van Jennifer Plein
Fusion comfortfood heb je vast al eens geproefd, maar waarschijnlijk niet van deze twee plekken: Suriname en Friesland. Deze vegetarische ovenschotel met bonenballetjes is vegetarisch en vegan te bereiden.
Aan de slag
Snipper 1 rode ui en snijd de rest in dunne plakken. Snijd de tenen knoflook fijn.
Verhit de helft van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de gesnipperde rode ui, 2/3 van de knoflook en 2/3 van de komijnzaad 5 min. Voeg 3 el masala (per 4 pers.) toe en bak 1 min. mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak 3 min. Schep regelmatig om. Giet de gepelde tomaten erbij en plet ze met een houten lepel tegen de zijkant van de pan. Voeg 700 ml water toe, verkruimel 1 bouillonblokje erboven en breng de saus op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat 20 min. zachtjes koken.
Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ca. een 1⁄2 cm. Kook 8 min. in kokend water. Giet af en laat iets afkoelen. Snijd de aubergine in de breedte in plakken van ca. 1 cm. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de zaden en draderige binnenkant. Snijd de pompoen in de breedte in plakken van ca. 1 cm. Verdeel de aubergine en pompoen in delen over de bodem van de stoommand of stoompan, zet op een pan met kokend water en stoom 5 min. Herhaal tot alle groente gestoomd is.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Verdeel de aardappel over de bodem van de ovenschaal. Houd 4 el tomaten-masalasaus apart, schenk 1/3 van de rest van de saus over de aardappel. Verdeel er de rest van de plakken rode ui, aubergine en pompoen over, gevolgd door de rest van de saus. Bak ca. 45 min. in het midden van de oven.
Doe ondertussen de bonen in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Snijd de ui in grove stukken. Snijd de peterselie grof. Snijd het steeltje van de rode peper en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Pers ½ citroen uit.
Doe de bonen met de bloem, de ui, 3⁄4 van de peterselie, de rode peper, 1 el citroensap en de rest van de knoflook, olie, komijn en masala in de keukenmachine. Verkruimel het 1⁄2 bouillonblokje erboven. Mix met de keukenmachine tot een ‘deeg’.
Schep met behulp van 2 eetlepels 12 bergjes van het bonenmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 20-25 min. onder de groenten in de oven.
Meng de achtergehouden tomatenmasalasaus met de yoghurt en breng op smaak met peper. Verdeel de groenteschotel en bruinebonenballetjes over borden en serveer met de yoghurtsaus. Bestrooi met de rest van de peterselie.
Surinaams-friese ovenschotel met bonenballetjes van Jennifer Plein
Fusion comfortfood heb je vast al eens geproefd, maar waarschijnlijk niet van deze twee plekken: Suriname en Friesland. Deze vegetarische ovenschotel met bonenballetjes is vegetarisch en vegan te bereiden.
hoofdgerecht
null personen
495 kcal
50 min. bereiden
45 min. oventijd
Aan de slag
Snipper 1 rode ui en snijd de rest in dunne plakken. Snijd de tenen knoflook fijn.
Verhit de helft van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de gesnipperde rode ui, 2/3 van de knoflook en 2/3 van de komijnzaad 5 min. Voeg 3 el masala (per 4 pers.) toe en bak 1 min. mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak 3 min. Schep regelmatig om. Giet de gepelde tomaten erbij en plet ze met een houten lepel tegen de zijkant van de pan. Voeg 700 ml water toe, verkruimel 1 bouillonblokje erboven en breng de saus op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat 20 min. zachtjes koken.
Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ca. een 1⁄2 cm. Kook 8 min. in kokend water. Giet af en laat iets afkoelen. Snijd de aubergine in de breedte in plakken van ca. 1 cm. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de zaden en draderige binnenkant. Snijd de pompoen in de breedte in plakken van ca. 1 cm. Verdeel de aubergine en pompoen in delen over de bodem van de stoommand of stoompan, zet op een pan met kokend water en stoom 5 min. Herhaal tot alle groente gestoomd is.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Verdeel de aardappel over de bodem van de ovenschaal. Houd 4 el tomaten-masalasaus apart, schenk 1/3 van de rest van de saus over de aardappel. Verdeel er de rest van de plakken rode ui, aubergine en pompoen over, gevolgd door de rest van de saus. Bak ca. 45 min. in het midden van de oven.
Doe ondertussen de bonen in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Snijd de ui in grove stukken. Snijd de peterselie grof. Snijd het steeltje van de rode peper en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Pers ½ citroen uit.
Doe de bonen met de bloem, de ui, 3⁄4 van de peterselie, de rode peper, 1 el citroensap en de rest van de knoflook, olie, komijn en masala in de keukenmachine. Verkruimel het 1⁄2 bouillonblokje erboven. Mix met de keukenmachine tot een ‘deeg’.
Schep met behulp van 2 eetlepels 12 bergjes van het bonenmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 20-25 min. onder de groenten in de oven.
Meng de achtergehouden tomatenmasalasaus met de yoghurt en breng op smaak met peper. Verdeel de groenteschotel en bruinebonenballetjes over borden en serveer met de yoghurtsaus. Bestrooi met de rest van de peterselie.
achtergrondinfo:
vegantip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 rode uien
10 tenen knoflook
4 el olijfolie mild
1½ el komijnzaad
5 el nandan masala
140 g tomatenpuree in blik
400 g gepelde tomaten in blik
1½ vegan bouillonblokje
500 g kruimige aardappelen
1 aubergine
400 g flespompoenen
360 g bruine bonen in pot
1 kleine ui
30 g platte peterselie
1 rode peper
½ citroen
4 el yoghurt Griekse stijl
Dit heb je nodig
stoommandje
stoompan
ovenschaal L: 35 x 22 x 8 cm
keukenmachine
bakplaat
bakpapier