Vega roti met aubergine, kool en pompoen
Roti (wat letterlijk brood betekent) wordt met allerlei toespijs (bijgerechten) gegeten. De bekendste is de kip met masala, aardappel en kousenband, maar andere groenten zoals in deze versie kunnen ook.
Aan de slag
Zeef de bloem, bakpoeder en het zout boven een grote kom. Breng 330 ml water aan de kook en giet met 1 el olie bij de bloem. Roer met een lepel tot het deeg koud genoeg is om met de hand te kneden. Kneed het in ca. 10 min. met de hand tot een soepel deeg. Dek af met vershoudfolie en laat 45 min. rusten op kamertemperatuur.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken van ca. 3 cm en kook in 20 min. gaar. Giet af en stamp tot puree.
Snipper ondertussen de sjalotten. Verwijder de zaadlijsten van de adjuma peper en snijd fijn. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak de helft van de sjalot met de helft van de adjumapeper en de helft van het komijnzaad 5 min. Neem van het vuur, roer de aardappelpuree erdoor, breng op smaak met peper en eventueel zout en laat afkoelen.
Snipper de ui. Verhit 1 el olie in een hapjespan en bak de ui met de pompoen en de helft van de masala 5 min. op middelhoog vuur. Voeg na 3 min. de helft van de tomatenpuree toe. Giet er 500 ml water bij, breng aan de kook en laat in 30 min. garen op laag vuur. Laat staan tot gebruik.
Snijd ondertussen de aubergine in blokjes van ca. 2 cm. Snijd de knoflook fijn. Verhit 4 el olie in een koekenpan en bak hierin de aubergine met de helft van de knoflook, de rest van de adjumapeper en de rest van het komijnzaad 5 min. op middelhoog vuur. Voeg na 4 min. de rest van de masala en de rest van de tomatenpuree toe. Giet er 200 ml water bij, roer door en breng aan de kook. Laat op laag vuur in 20 min. garen. Laat staan tot gebruik.
Verhit 1 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de rest van de sjalot met de rest van de knoflook met het karwijzaad 3 min. Voeg de spitskool toe en bak 5 min. mee. Laat staan tot gebruik.
Verdeel het deeg in 8 porties en vorm van elk een bal. Maak er met platte hand cirkels van van ca. Ø 10 cm. Leg er 1 in je handpalm, bestrijk met olie, vul met ca. 1 el aardappel en vouw goed dicht tot een bal. Ga zo door met de rest van het deeg.
Maak de ballen plat met je handen en rol ze dan op een met bloem bestoven werkblad uit tot dunne rotivellen van ca. Ø 20-25 cm. Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur en bak de roti’s in 3 min. gaar. Keer halverwege. De gebakken kant moet lichtbruine vlekjes krijgen. Bestrijk de gebakken kanten met de rest van de olie. Bewaar de roti’s in een schone theedoek tot gebruik.
Warm de groenten op, breng op smaak met peper en eventueel zout en serveer met de roti’s.
Vega roti met aubergine, kool en pompoen
Roti (wat letterlijk brood betekent) wordt met allerlei toespijs (bijgerechten) gegeten. De bekendste is de kip met masala, aardappel en kousenband, maar andere groenten zoals in deze versie kunnen ook.
hoofdgerecht
null personen
895 kcal
120 min. bereiden
Aan de slag
Zeef de bloem, bakpoeder en het zout boven een grote kom. Breng 330 ml water aan de kook en giet met 1 el olie bij de bloem. Roer met een lepel tot het deeg koud genoeg is om met de hand te kneden. Kneed het in ca. 10 min. met de hand tot een soepel deeg. Dek af met vershoudfolie en laat 45 min. rusten op kamertemperatuur.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken van ca. 3 cm en kook in 20 min. gaar. Giet af en stamp tot puree.
Snipper ondertussen de sjalotten. Verwijder de zaadlijsten van de adjuma peper en snijd fijn. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak de helft van de sjalot met de helft van de adjumapeper en de helft van het komijnzaad 5 min. Neem van het vuur, roer de aardappelpuree erdoor, breng op smaak met peper en eventueel zout en laat afkoelen.
Snipper de ui. Verhit 1 el olie in een hapjespan en bak de ui met de pompoen en de helft van de masala 5 min. op middelhoog vuur. Voeg na 3 min. de helft van de tomatenpuree toe. Giet er 500 ml water bij, breng aan de kook en laat in 30 min. garen op laag vuur. Laat staan tot gebruik.
Snijd ondertussen de aubergine in blokjes van ca. 2 cm. Snijd de knoflook fijn. Verhit 4 el olie in een koekenpan en bak hierin de aubergine met de helft van de knoflook, de rest van de adjumapeper en de rest van het komijnzaad 5 min. op middelhoog vuur. Voeg na 4 min. de rest van de masala en de rest van de tomatenpuree toe. Giet er 200 ml water bij, roer door en breng aan de kook. Laat op laag vuur in 20 min. garen. Laat staan tot gebruik.
Verhit 1 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de rest van de sjalot met de rest van de knoflook met het karwijzaad 3 min. Voeg de spitskool toe en bak 5 min. mee. Laat staan tot gebruik.
Verdeel het deeg in 8 porties en vorm van elk een bal. Maak er met platte hand cirkels van van ca. Ø 10 cm. Leg er 1 in je handpalm, bestrijk met olie, vul met ca. 1 el aardappel en vouw goed dicht tot een bal. Ga zo door met de rest van het deeg.
Maak de ballen plat met je handen en rol ze dan op een met bloem bestoven werkblad uit tot dunne rotivellen van ca. Ø 20-25 cm. Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur en bak de roti’s in 3 min. gaar. Keer halverwege. De gebakken kant moet lichtbruine vlekjes krijgen. Bestrijk de gebakken kanten met de rest van de olie. Bewaar de roti’s in een schone theedoek tot gebruik.
Warm de groenten op, breng op smaak met peper en eventueel zout en serveer met de roti’s.
variatietip:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g patentbloem
20 g bakpoeder
1 tl zout
1¼ l water
10 el zonnebloemolie
200 g iets kruimige aardappelen
2 sjalotten
1 Adjuma peper
2 tl komijnzaad
1 middelgrote ui
400 g koelverse flespompoen stukjes
2 el nandan masala
2 el tomatenpuree
1 aubergine
4 tenen knoflook
1 tl karwijzaad
400 g koelvers gesneden spitskool
Dit heb je nodig
vershoudfolie
pureestamper