Pastinaakgratin met blauwe kaas van Hugo Kennis
Dat onze in-house chef Hugo Kennis gek is op pastinaak snappen wij! In deze ovenschotel bereidt hij de groente met room, blauwe kaas en peterselie.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de tenen knoflook fijn. Pluk de blaadjes van ¼ van de salie uit het bakje Italiaanse kruiden en snijd in dunne reepjes.
Breng de slagroom met de knoflook en de rest van de salie en de rozemarijn in een steelpan op middelhoog vuur aan de kook. Zet het vuur uit en laat ca. 10 min. trekken. Haal de kruiden eruit en gooi weg. Breng de room op smaak met peper en het zout.
Schil ondertussen de pastinaak en schaaf op een mandoline in de lengte in lange, dunne plakken. Dit kan ook met een scherp mes. Snijd de bosuitjes in dunne ringen.
Vet de ovenschaal in met de boter. Verdeel een laag pastinaak over de bodem van de schaal, bestrooi met ⅙ van de bosui en giet er ⅙ van de room over. Herhaal dit 5 x tot de pastinaak, bosui en room op zijn.
Verkruimel de roquefort en bestrooi de gratin met de roquefort en fijngesneden salie. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak ca. 1 uur in de oven. Verwijder de folie en bak nog ca. 15 min.
Snijd ondertussen de peterselie fijn. Bestrooi de gratin voor het serveren met de peterselie.
Pastinaakgratin met blauwe kaas van Hugo Kennis
Dat onze in-house chef Hugo Kennis gek is op pastinaak snappen wij! In deze ovenschotel bereidt hij de groente met room, blauwe kaas en peterselie.
bijgerecht
null personen
520 kcal
20 min. bereiden
75 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de tenen knoflook fijn. Pluk de blaadjes van ¼ van de salie uit het bakje Italiaanse kruiden en snijd in dunne reepjes.
Breng de slagroom met de knoflook en de rest van de salie en de rozemarijn in een steelpan op middelhoog vuur aan de kook. Zet het vuur uit en laat ca. 10 min. trekken. Haal de kruiden eruit en gooi weg. Breng de room op smaak met peper en het zout.
Schil ondertussen de pastinaak en schaaf op een mandoline in de lengte in lange, dunne plakken. Dit kan ook met een scherp mes. Snijd de bosuitjes in dunne ringen.
Vet de ovenschaal in met de boter. Verdeel een laag pastinaak over de bodem van de schaal, bestrooi met ⅙ van de bosui en giet er ⅙ van de room over. Herhaal dit 5 x tot de pastinaak, bosui en room op zijn.
Verkruimel de roquefort en bestrooi de gratin met de roquefort en fijngesneden salie. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak ca. 1 uur in de oven. Verwijder de folie en bak nog ca. 15 min.
Snijd ondertussen de peterselie fijn. Bestrooi de gratin voor het serveren met de peterselie.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 tenen knoflook
20 g verse Italiaanse kruidenmix
400 ml verse slagroom
½ tl zout
800 g pastinaken
4 bosuitjes
10 g ongezouten roomboter
75 g Roquefort 52+ blauwaderkaas
7½ g verse platte peterselie
Dit heb je nodig
mandoline
brownievorm: 28 x 21 x 7 cm