Kerstfocaccia van Hugo Kennis
Hugo's kerstfocaccia op tafel zetten dit jaar? Goed idee, want dit bijgerecht is niet alleen smaakvol, maar ook een feestje om te zien. Lekker met rozemarijn-peperolijven en Italiaanse kruiden.
Aan de slag
Los de gist en honing op in lauwwarm water en laat 10 min. staan tot er een schuimlaag op het water is ontstaan.
Snijd ondertussen ⅔ van de olijven en ⅔ van de gemarineerde tomaatjes grof. Meng in een mengkom de bloem met de helft van de zeezoutvlokken.
Maak met een spatel een kuil in het midden van de bloem en voeg het gistmengsel, de gesneden olijven en gesneden tomaatjes toe. Roer met de spatel vanuit het midden van de kuil steeds een beetje meer bloem in het vocht, tot alles gemengd is. Het deeg ziet er plakkerig uit.
Vet een grote mengkom in met een ½ el olie, schep het deeg erin en besprenkel het deeg met ½ el olie. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 3 uur op een warme tochtvrije plek rijzen.
Vet de bakvorm in met 1 el olie. Schep het deeg erin en besprenkel met een ½ el olie. Dek losjes af met vershoudfolie en laat nog 1 uur op een warme plek rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 ºC. Snijd ondertussen de snoeppaprika in de breedte in 3 stukken. Besprenkel het deeg met de rest van de olie. Maak met je vingers kuiltjes in het deeg, zorg dat je helemaal tot aan de bodem duwt. Leg de Italiaanse kruiden in een krans op het deeg. Decoreer met de stukjes snoeppaprika en de rest van de gemarineerde tomaatjes en olijven en de rest van de zeezoutvlokken. Bak de focaccia 20-25 min. in de oven tot lichtbruin en knapperig.
Neem uit de oven, laat 10 min. afkoelen in de bakvorm. Haal de focaccia uit de vorm en laat vervolgens volledig afkoelen op een rek voordat je ’m aansnijdt.
Kerstfocaccia van Hugo Kennis
Hugo's kerstfocaccia op tafel zetten dit jaar? Goed idee, want dit bijgerecht is niet alleen smaakvol, maar ook een feestje om te zien. Lekker met rozemarijn-peperolijven en Italiaanse kruiden.
bijgerecht
null porties
285 kcal
40 min. bereiden
240 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Los de gist en honing op in lauwwarm water en laat 10 min. staan tot er een schuimlaag op het water is ontstaan.
Snijd ondertussen ⅔ van de olijven en ⅔ van de gemarineerde tomaatjes grof. Meng in een mengkom de bloem met de helft van de zeezoutvlokken.
Maak met een spatel een kuil in het midden van de bloem en voeg het gistmengsel, de gesneden olijven en gesneden tomaatjes toe. Roer met de spatel vanuit het midden van de kuil steeds een beetje meer bloem in het vocht, tot alles gemengd is. Het deeg ziet er plakkerig uit.
Vet een grote mengkom in met een ½ el olie, schep het deeg erin en besprenkel het deeg met ½ el olie. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 3 uur op een warme tochtvrije plek rijzen.
Vet de bakvorm in met 1 el olie. Schep het deeg erin en besprenkel met een ½ el olie. Dek losjes af met vershoudfolie en laat nog 1 uur op een warme plek rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 ºC. Snijd ondertussen de snoeppaprika in de breedte in 3 stukken. Besprenkel het deeg met de rest van de olie. Maak met je vingers kuiltjes in het deeg, zorg dat je helemaal tot aan de bodem duwt. Leg de Italiaanse kruiden in een krans op het deeg. Decoreer met de stukjes snoeppaprika en de rest van de gemarineerde tomaatjes en olijven en de rest van de zeezoutvlokken. Bak de focaccia 20-25 min. in de oven tot lichtbruin en knapperig.
Neem uit de oven, laat 10 min. afkoelen in de bakvorm. Haal de focaccia uit de vorm en laat vervolgens volledig afkoelen op een rek voordat je ’m aansnijdt.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
4 g gedroogde gist
½ el honing
300 ml lauwwarm water
130 g nocellara olijven
100 g koelverse gemarineerde tomaatjes
325 g tarwebloem
1 el Maldon zeezout
5 el extra vierge olijfolie
1 snoeppaprika
10 g verse Italiaanse kruidenmix
Dit heb je nodig
vershoudfolie
ronde ovenschaal ca. Ø 25 cm