Traybake met krieltjes, chipolata en citroen met gekarameliseerde witlof van Hugo Kennis
Wist je dat witlof nog lekkerder wordt door 'm te karamellseren? Hugo Kennis wel; hij maakte er deze gekarameliseerde witlof met traybake van krieltjes, chipolata en citroenpesto van.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de krieltjes in de lengte. Snijd de rode uien elk in 8 parten en de worstjes elk schuin in vieren. Verdeel de krieltjes, ui en worst over een met bakpapier beklede bakplaat.
Boen de citroen, rasp de gele schil van de vrucht en pers uit.Meng (per 4 pers.) 1 tl citroenrasp en 1 el -sap met 1/3 van de olie. Besprenkel de krieltjes, ui en worstjes met de citroenolie en schep om. Breng op smaak met peper en eventueel zout en rooster ca. 20 min. in de oven.
Snijd ondertussen de onderkanten van de stronken witlof en halveer de stronken in de lengte. Verdeel de boter over 2 koekenpannen op middelhoog vuur, laat uitbruisen en leg het witlof er met de snijkant naar beneden in, bak 1 min. Schep het witlof om, zet het vuur laag, leg eventueel de deksel op de pan en laat het lof 8-10 min. garen, tot je er met een mes gemakkelijk in kunt prikken. Zet het vuur hoog, bestrooi met de suiker en bak nog ca. 2 min., schep om zodat het witlof rondom karamelliseert. Schenk er eventueel 2 el water bij, wanneer de karamel aan de pan blijft plakken.
Snijd ondertussen de pecorino in grove stukken. Doe de pecorino met het basilicum en de peterselie met stelen, de knoflook en de pijnboompitten in het bakje van de staafmixer. Voeg (per 4 pers.) 2 tl citroenrasp-, 1 el -sap en de rest van de olie toe en meng tot een grove pesto. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de krieltjes, ui en worst met aanhangend vocht over borden en leg er het gekaramelliseerde witlof bij. Verdeel er dotjes pesto over.
Traybake met krieltjes, chipolata en citroen met gekarameliseerde witlof van Hugo Kennis
Wist je dat witlof nog lekkerder wordt door 'm te karamellseren? Hugo Kennis wel; hij maakte er deze gekarameliseerde witlof met traybake van krieltjes, chipolata en citroenpesto van.
hoofdgerecht
null personen
785 kcal
25 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de krieltjes in de lengte. Snijd de rode uien elk in 8 parten en de worstjes elk schuin in vieren. Verdeel de krieltjes, ui en worst over een met bakpapier beklede bakplaat.
Boen de citroen, rasp de gele schil van de vrucht en pers uit.Meng (per 4 pers.) 1 tl citroenrasp en 1 el -sap met 1/3 van de olie. Besprenkel de krieltjes, ui en worstjes met de citroenolie en schep om. Breng op smaak met peper en eventueel zout en rooster ca. 20 min. in de oven.
Snijd ondertussen de onderkanten van de stronken witlof en halveer de stronken in de lengte. Verdeel de boter over 2 koekenpannen op middelhoog vuur, laat uitbruisen en leg het witlof er met de snijkant naar beneden in, bak 1 min. Schep het witlof om, zet het vuur laag, leg eventueel de deksel op de pan en laat het lof 8-10 min. garen, tot je er met een mes gemakkelijk in kunt prikken. Zet het vuur hoog, bestrooi met de suiker en bak nog ca. 2 min., schep om zodat het witlof rondom karamelliseert. Schenk er eventueel 2 el water bij, wanneer de karamel aan de pan blijft plakken.
Snijd ondertussen de pecorino in grove stukken. Doe de pecorino met het basilicum en de peterselie met stelen, de knoflook en de pijnboompitten in het bakje van de staafmixer. Voeg (per 4 pers.) 2 tl citroenrasp-, 1 el -sap en de rest van de olie toe en meng tot een grove pesto. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de krieltjes, ui en worst met aanhangend vocht over borden en leg er het gekaramelliseerde witlof bij. Verdeel er dotjes pesto over.
serveertip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg vastkokende kriel in de schil
2 rode uien
5 AH Biologisch runderchipolata
1 citroen
6 el milde olijfolie
500 g witlof
40 g ongezouten roomboter
2 el fijne kristalsuiker
60 g Pecorino Romano
15 g verse basilicum
15 g verse platte peterselie
1 teen knoflook
30 g geroosterde pijnboompitten
Dit heb je nodig
bakpapier
staafmixer met bakje