Vijgentaart
Móet je bakken, deze vijgentaart. Bijna te mooi om aan te snijden.
Aan de slag
Snijd 250 g boter in blokjes en doe in een kom. Voeg 240 g bloem, de poedersuiker, de helft van het zout en 1 ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Doe ondertussen de rest van de boter, 150 g kristalsuiker en de rest van het zout in de mengkom van een staande mixer met garde. Mix in ca. 3 min. luchtig. Voeg 1 voor 1 de resterende eieren toe. Schenk, terwijl de mixer aanstaat, de melk erbij en voeg het vanille-extract toe.
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Voeg de rasp toe aan het botermengsel. Voeg in delen het amandelmeel en de rest van de bloem toe en spatel erdoor (frangipane).
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de randen in. Vorm van het deeg een bal een druk gelijkmatig uit in de vorm. Gebruik eventueel wat extra bloem als het deeg te veel plakt. Snijd de randen netjes bij.
Prik gaatjes in het deeg, bekleed met bakpapier en vul met de bakbonen. Bak ca. 20 min. in het midden van de oven. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en verdeel de frangipane over de bodem.
Snijd de vijgen in de lengte doormidden en verdeel ze met de snijkant naar boven over de vulling.
Bestrooi de taart met het amandelschaafsel en de rest van de kristalsuiker. Bak de taart in 30-40 min. lichtbruin en gaar. Laat de taart ca. 50 min. afkoelen op een rek.
Vijgentaart
Móet je bakken, deze vijgentaart. Bijna te mooi om aan te snijden.
nagerecht
null personen
455 kcal
20 min. bereiden
50 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Snijd 250 g boter in blokjes en doe in een kom. Voeg 240 g bloem, de poedersuiker, de helft van het zout en 1 ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Doe ondertussen de rest van de boter, 150 g kristalsuiker en de rest van het zout in de mengkom van een staande mixer met garde. Mix in ca. 3 min. luchtig. Voeg 1 voor 1 de resterende eieren toe. Schenk, terwijl de mixer aanstaat, de melk erbij en voeg het vanille-extract toe.
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Voeg de rasp toe aan het botermengsel. Voeg in delen het amandelmeel en de rest van de bloem toe en spatel erdoor (frangipane).
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de randen in. Vorm van het deeg een bal een druk gelijkmatig uit in de vorm. Gebruik eventueel wat extra bloem als het deeg te veel plakt. Snijd de randen netjes bij.
Prik gaatjes in het deeg, bekleed met bakpapier en vul met de bakbonen. Bak ca. 20 min. in het midden van de oven. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en verdeel de frangipane over de bodem.
Snijd de vijgen in de lengte doormidden en verdeel ze met de snijkant naar boven over de vulling.
Bestrooi de taart met het amandelschaafsel en de rest van de kristalsuiker. Bak de taart in 30-40 min. lichtbruin en gaar. Laat de taart ca. 50 min. afkoelen op een rek.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
370 g ongezouten roomboter
370 g tarwebloem
100 g poedersuiker
½ tl zout
3 middelgrote eieren
175 g kristalsuiker
75 ml volle melk
2 tl vanille-extract
1 citroen
200 g amandelmeel
12 verse vijgen
2 el amandelschaafsel
Dit heb je nodig
vershoudfolie
staande mixer
bakpapier
quichevorm met losse bodem (ø 28 cm, ingevet)
bakbonen