Bougatsa (filodeeg-custardtaart)
Bougatsa is Grieks gebak gemaakt van knapperig filodeeg en een lichtzoete custard met griesmeel. In Griekenland wordt het gegeten als dessert, maar ook bij het ontbijt of bij de koffie. Je kunt het bij elke bakkerij op de hoek van de straat kopen.
Aan de slag
Verwarm de melk in een ruime soeppan op laag vuur en voeg het zout toe. Voeg, als de melk lauwarm is de griesmeel, maizena en suiker toe en roer met een garde tot het opgelost is. Verwarm het mengsel onder regelmatig roeren tot het gebonden is en lijkt op dunne vla, dit duurt 5-6 min. Zet het vuur uit.
Splits ondertussen de helft van de eieren, het eiwit hiervan wordt niet gebruikt. Doe de dooier in een kom en breek het andere ei erboven. Klop de eieren los.
Voeg een grote schep (bijvoorbeeld met een soeplepel) van het warme melkmengsel toe aan het eiermengsel en roer goed (temperen). Schep het ei-melkmengsel in zijn geheel terug in de pan.
Voeg het vanille-extract en ¼ van de boter toe en roer goed door met een garde. Schenk de custard in een kom, dek af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen en laat in de koelkast volledig afkoelen. Dit duurt ca. 60 min.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Smelt ondertussen de rest van de boter in een steelpan op laag vuur. Bestrijk de ovenschaal met een laag gesmolten boter. Bekleed de bodem met het vel filodeeg en laat het aan 1 lange zijde van de schaal helemaal uitsteken. Bestrijk het filodeeg met de gesmolten boter. Herhaal met de rest van het filodeeg, laat de vellen om en om aan beide lange zijden uitsteken.
Verdeel de custard over de bodem. Vouw de uitstekende delen van de vellen filodeeg vanaf beide lange zijden om en om naar binnen en bestrijk ook deze lagen met gesmolten boter. Beleg zo nodig de bovenkant met extra filodeeg.
Snijd met een scherp mes de bougatsa in 6 porties (per taart) en bak in het midden van de oven in 30-35 min. lichtbruin en krokant. Neem uit de oven, laat 1 uur afkoelen en bestrooi met de poedersuiker.
Bougatsa (filodeeg-custardtaart)
Bougatsa is Grieks gebak gemaakt van knapperig filodeeg en een lichtzoete custard met griesmeel. In Griekenland wordt het gegeten als dessert, maar ook bij het ontbijt of bij de koffie. Je kunt het bij elke bakkerij op de hoek van de straat kopen.
nagerecht
null porties
390 kcal
25 min. bereiden
120 min. wachten
35 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de melk in een ruime soeppan op laag vuur en voeg het zout toe. Voeg, als de melk lauwarm is de griesmeel, maizena en suiker toe en roer met een garde tot het opgelost is. Verwarm het mengsel onder regelmatig roeren tot het gebonden is en lijkt op dunne vla, dit duurt 5-6 min. Zet het vuur uit.
Splits ondertussen de helft van de eieren, het eiwit hiervan wordt niet gebruikt. Doe de dooier in een kom en breek het andere ei erboven. Klop de eieren los.
Voeg een grote schep (bijvoorbeeld met een soeplepel) van het warme melkmengsel toe aan het eiermengsel en roer goed (temperen). Schep het ei-melkmengsel in zijn geheel terug in de pan.
Voeg het vanille-extract en ¼ van de boter toe en roer goed door met een garde. Schenk de custard in een kom, dek af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen en laat in de koelkast volledig afkoelen. Dit duurt ca. 60 min.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Smelt ondertussen de rest van de boter in een steelpan op laag vuur. Bestrijk de ovenschaal met een laag gesmolten boter. Bekleed de bodem met het vel filodeeg en laat het aan 1 lange zijde van de schaal helemaal uitsteken. Bestrijk het filodeeg met de gesmolten boter. Herhaal met de rest van het filodeeg, laat de vellen om en om aan beide lange zijden uitsteken.
Verdeel de custard over de bodem. Vouw de uitstekende delen van de vellen filodeeg vanaf beide lange zijden om en om naar binnen en bestrijk ook deze lagen met gesmolten boter. Beleg zo nodig de bovenkant met extra filodeeg.
Snijd met een scherp mes de bougatsa in 6 porties (per taart) en bak in het midden van de oven in 30-35 min. lichtbruin en krokant. Neem uit de oven, laat 1 uur afkoelen en bestrooi met de poedersuiker.
combinatietip:
variatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 ml volle melk
¼ tl zout
8 vellen diepvries filodeeg
75 g griesmeel
75 g fijne kristalsuiker
1 el maizena
2 middelgrote eieren
1 tl vanille-extract
100 g ongezouten roomboter
2 tl poedersuiker
Dit heb je nodig
vershoudfolie
ovenschaal (20 x 28 cm)