Spanakopita van Michael
Spanakopita: knapperig gebakken filodeeg gevuld met spinazie, venkel, feta en dille. Perfect om mee te nemen, want je kunt 'm ook koud eten.
Aan de slag
Verwarm de oven met onder- en bovenwarmte voor op 180 °C. Snijd het groen van de prei, dit wordt niet gebruikt. Snijd het witte deel in reepjes van 1 cm en spoel schoon onder koud stromend water. Snijd de bosuitjes in ringen. Snijd de spinazie grof.
Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de prei en bosui ca. 4 min. tot glazig, voeg de spinazie in delen toe en bak ca. 6 min. tot het vocht verdampt is.
Snijd ondertussen de dille fijn. Doe de groenten in een mengkom en laat 15 min. afkoelen.
Verkruimel de feta over de groenten, voeg de dille toe en schep door. Kluts de eieren en voeg toe aan het groente-fetamengsel. Schep goed door. Breng op smaak met (versgemalen zwarte) peper en eventueel zout.
Smelt de boter. Vet de quichevorm in met de helft van de boter en bekleed de bodem en zijkanten met 8 plakken (per vorm) ontdooid bladerdeeg, druk de randjes goed aan. Prik er met een vork gaatjes in, bestrooi met het paneermeel en verdeel de vulling erover.
Rol de rest van het ontdooide bladerdeeg uit tot een grote plak en leg deze over de vulling. Snijd het overtollige deeg af en druk de randjes goed aan.
Bak de spanakopita ca. 1 uur onder in de oven tot goudbruin en knapperig. Haal de spanakopita uit de oven en laat ca. 10 min. afkoelen in de vorm en snijd in gelijke punten.
Spanakopita van Michael
Spanakopita: knapperig gebakken filodeeg gevuld met spinazie, venkel, feta en dille. Perfect om mee te nemen, want je kunt 'm ook koud eten.
hoofdgerecht
null personen
685 kcal
30 min. bereiden
10 min. wachten
60 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven met onder- en bovenwarmte voor op 180 °C. Snijd het groen van de prei, dit wordt niet gebruikt. Snijd het witte deel in reepjes van 1 cm en spoel schoon onder koud stromend water. Snijd de bosuitjes in ringen. Snijd de spinazie grof.
Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de prei en bosui ca. 4 min. tot glazig, voeg de spinazie in delen toe en bak ca. 6 min. tot het vocht verdampt is.
Snijd ondertussen de dille fijn. Doe de groenten in een mengkom en laat 15 min. afkoelen.
Verkruimel de feta over de groenten, voeg de dille toe en schep door. Kluts de eieren en voeg toe aan het groente-fetamengsel. Schep goed door. Breng op smaak met (versgemalen zwarte) peper en eventueel zout.
Smelt de boter. Vet de quichevorm in met de helft van de boter en bekleed de bodem en zijkanten met 8 plakken (per vorm) ontdooid bladerdeeg, druk de randjes goed aan. Prik er met een vork gaatjes in, bestrooi met het paneermeel en verdeel de vulling erover.
Rol de rest van het ontdooide bladerdeeg uit tot een grote plak en leg deze over de vulling. Snijd het overtollige deeg af en druk de randjes goed aan.
Bak de spanakopita ca. 1 uur onder in de oven tot goudbruin en knapperig. Haal de spanakopita uit de oven en laat ca. 10 min. afkoelen in de vorm en snijd in gelijke punten.
serveertip:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 prei
2 bosuitjes
600 g verse bladspinazie
2 el olijfolie mild
15 g verse dille
200 g feta
3 witte scharreleieren
50 g ongezouten roomboter
14 plakken diepvries roomboterbladerdeeg
1 el paneermeel
Dit heb je nodig
quichevorm (Ø 26 cm)