Spanakopita
Wat krijg je als je filodeeg, spinazie en feta combineert? Spanakopita, een Griekse klassieker!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin het venkelzaad 5 min. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Maak de venkel schoon en snijd in kleine blokjes van ca. 1 cm. Snijd ook het venkelgroen fijn. Snijd de kruiden fijn en de salade-ui in ringetjes. Verkruimel de feta.
Doe de spinazie in een vergiet. Bestrooi met het zout en ‘kneed’ in 5 min. al het vocht uit de spinazie zodat het slinkt. Doe de spinazie in een grote mengkom. Klop in een andere kom de eieren los. Meng de eieren met het venkelzaad, 1 tl citroenrasp (per 4 personen), de venkelblokjes en het groen, de kruiden, salade-ui, feta, chilivlokken en 2 el olie (per 4 personen) door de spinazie. Kneed goed door.
Bekleed de bakvorm met 3 vellen filodeeg. Zorg dat de vellen overlappen. Smeer het deeg met behulp van het bakkwastje in met wat olie en herhaal met een 2e laag van 3 vellen. Het deeg mag iets scheuren. Bestrooi de bodem met de bulgur.
Verdeel het feta-spinaziemengsel over de bodem. Dek af met de rest van het filodeeg. Smeer de bovenkant royaal in met olie. Vouw de overhangende randen losjes naar binnen en bestrijk de rand goed met olie.
Snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de taart. Bak in het midden van de oven in 45-50 min. goudbruin en gaar.
Spanakopita
Wat krijg je als je filodeeg, spinazie en feta combineert? Spanakopita, een Griekse klassieker!
hoofdgerecht
null personen
655 kcal
30 min. bereiden
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin het venkelzaad 5 min. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Maak de venkel schoon en snijd in kleine blokjes van ca. 1 cm. Snijd ook het venkelgroen fijn. Snijd de kruiden fijn en de salade-ui in ringetjes. Verkruimel de feta.
Doe de spinazie in een vergiet. Bestrooi met het zout en ‘kneed’ in 5 min. al het vocht uit de spinazie zodat het slinkt. Doe de spinazie in een grote mengkom. Klop in een andere kom de eieren los. Meng de eieren met het venkelzaad, 1 tl citroenrasp (per 4 personen), de venkelblokjes en het groen, de kruiden, salade-ui, feta, chilivlokken en 2 el olie (per 4 personen) door de spinazie. Kneed goed door.
Bekleed de bakvorm met 3 vellen filodeeg. Zorg dat de vellen overlappen. Smeer het deeg met behulp van het bakkwastje in met wat olie en herhaal met een 2e laag van 3 vellen. Het deeg mag iets scheuren. Bestrooi de bodem met de bulgur.
Verdeel het feta-spinaziemengsel over de bodem. Dek af met de rest van het filodeeg. Smeer de bovenkant royaal in met olie. Vouw de overhangende randen losjes naar binnen en bestrijk de rand goed met olie.
Snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de taart. Bak in het midden van de oven in 45-50 min. goudbruin en gaar.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
10 vellen diepvries filodeeg
2 tl venkelzaad
1 citroen
250 g venkelknollen
15 g verse platte peterselie
22½ g verse dille
7½ g verse munt
1 bosje salade-ui
300 g AH Biologische feta 50+
800 g verse spinazie
1½ tl zout
2 middelgrote eieren
75 ml milde olijfolie
½ tl chilivlokken
40 g AH Biologisch bulgur
Dit heb je nodig
rechthoekige bakvorm (20 x 30 cm)
bakkwastje