Börek met spinazie en feta
Börek is een algemene term voor allerlei deeggerechten gemaakt met yufka- of filodeeg. Dit type börek wordt ook wel sigara böregi genoemd, vernoemd naar de langwerpige sigaarachtige vorm.
Aan de slag
Snipper de ui. Verhit de olie in een grote hapjespan en fruit de ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de spinazie in delen al roerend toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal van het vuur en laat 10 min. afkoelen. Verkruimel ondertussen de feta. Snijd de peterselie fijn. Klop het ei los in een kommetje.
Doe de spinazie in een grote zeef. Knijp al het vocht eruit. Meng de spinazie met de feta en peterselie. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Neem de vellen filodeeg uit de verpakking. Bewaar de vellen die je nog niet gebruikt onder een vochtige, schone theedoek. Leg 1 vel met de korte zijde naar je toe. Snijd een driehoek uit het vel. Begin midden bovenaan en snijd naar links onderin. Begin opnieuw midden bovenaan en snijd naar rechts onderin. De weggesneden delen filodeeg worden niet gebruikt.
Leg een tiende van het fetamengsel in een langwerpige streep van 10 x 2 cm onder aan de uitgesneden driekhoek deeg. Rol het deeg een stukje op, vouw de zijkanten naar binnen en rol verder strak op. Bestrijk de punt met wat losgeklopt ei, zodat je de börek dicht kunt ‘plakken’. Bestrijk de bovenkant van de börek met behulp van de bakkwast met het ei. Bestrooi met wat sesamzaad. Maak er zo nog 9.
Verdeel de börek over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ca. 25 min. in het midden van de oven. Keer de börek om en bak nog 15-20 min. tot ze gaar en knapperig zijn.
Börek met spinazie en feta
Instructievideo - 00:46 min.
Börek met spinazie en feta
Börek is een algemene term voor allerlei deeggerechten gemaakt met yufka- of filodeeg. Dit type börek wordt ook wel sigara böregi genoemd, vernoemd naar de langwerpige sigaarachtige vorm.
null porties
460 kcal
30 min. bereiden
45 min. oventijd
Aan de slag
Snipper de ui. Verhit de olie in een grote hapjespan en fruit de ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de spinazie in delen al roerend toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal van het vuur en laat 10 min. afkoelen. Verkruimel ondertussen de feta. Snijd de peterselie fijn. Klop het ei los in een kommetje.
Doe de spinazie in een grote zeef. Knijp al het vocht eruit. Meng de spinazie met de feta en peterselie. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Neem de vellen filodeeg uit de verpakking. Bewaar de vellen die je nog niet gebruikt onder een vochtige, schone theedoek. Leg 1 vel met de korte zijde naar je toe. Snijd een driehoek uit het vel. Begin midden bovenaan en snijd naar links onderin. Begin opnieuw midden bovenaan en snijd naar rechts onderin. De weggesneden delen filodeeg worden niet gebruikt.
Leg een tiende van het fetamengsel in een langwerpige streep van 10 x 2 cm onder aan de uitgesneden driekhoek deeg. Rol het deeg een stukje op, vouw de zijkanten naar binnen en rol verder strak op. Bestrijk de punt met wat losgeklopt ei, zodat je de börek dicht kunt ‘plakken’. Bestrijk de bovenkant van de börek met behulp van de bakkwast met het ei. Bestrooi met wat sesamzaad. Maak er zo nog 9.
Verdeel de börek over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ca. 25 min. in het midden van de oven. Keer de börek om en bak nog 15-20 min. tot ze gaar en knapperig zijn.
algemeen:
bereidingstip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 middelgrote ui
1 el milde olijfolie
400 g verse spinazie
200 g feta 43+
15 g verse platte peterselie
1 middelgroot scharrelei
10 vellen vers filodeeg
1 el sesamzaad
Dit heb je nodig
bakkwastje
bakpapier