Tacu tacu (gebakken rijst met bonen ei en gebakken banaan)
Tacu tacu is een Peruaans restjesgerecht, ontstaan in de periode van de slavernij. Officieel gaan er mayocobabonen, aji amarillopeper en limo-chilipeper in. Hier zijn die vervangen door witte bonen, rode chili en adjumapeper.
Aan de slag
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en hou apart.
Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd de peterselie fijn. Pers de limoenen uit. Roer de ui, peper en de helft van de peterselie met ⅕ van de olijfolie door het limoensap tot een salsa en breng eventueel op smaak met zout. Hou apart.
Spoel de bonen onder koud stromend water en laat uitlekken. Snipper de rode ui. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Pers de tenen knoflook uit. Snijd het steeltje van de halve adjumapeper, halveer de peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn.
Verhit ⅕ van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de ui 3 min. Voeg de knoflook, adjumapeper en oregano toe en bak 2 min. mee. Roer de tomaat erdoor en bak 3 min. mee. Voeg de bonen toe, plet ze met een lepel en zet het vuur uit. Roer de rijst erdoor, breng op smaak met peper en eventueel zout en laat 15 min. staan.
Pel ondertussen de bakbananen en halveer in de breedte en daarna in de lengte. Verhit de helft van de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de stukken banaan in 7 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig.
Verhit de rest van de olijfolie in een grote koekenpan. Vorm met een grote lepel 4 porties (per 4 personen) van het rijst-bonenmengsel en druk uit tot samenhangende, dikke koeken. Bak ze in 5 min. rondom krokant (tacu tacu). Doe dit eventueel in porties.
Verhit ondertussen in een andere koekenpan de rest van de zonnebloemolie op middelhoog vuur en bak 4 spiegeleieren.
Verdeel de tacu tacu over 4 borden. Leg de bananen erbij, schep de salsa ernaast en leg er een gebakken ei op. Bestrooi met de rest van de peterselie.
Tacu tacu (gebakken rijst met bonen ei en gebakken banaan)
Tacu tacu is een Peruaans restjesgerecht, ontstaan in de periode van de slavernij. Officieel gaan er mayocobabonen, aji amarillopeper en limo-chilipeper in. Hier zijn die vervangen door witte bonen, rode chili en adjumapeper.
hoofdgerecht
null personen
940 kcal
40 min. bereiden
Aan de slag
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en hou apart.
Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd de peterselie fijn. Pers de limoenen uit. Roer de ui, peper en de helft van de peterselie met ⅕ van de olijfolie door het limoensap tot een salsa en breng eventueel op smaak met zout. Hou apart.
Spoel de bonen onder koud stromend water en laat uitlekken. Snipper de rode ui. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Pers de tenen knoflook uit. Snijd het steeltje van de halve adjumapeper, halveer de peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn.
Verhit ⅕ van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de ui 3 min. Voeg de knoflook, adjumapeper en oregano toe en bak 2 min. mee. Roer de tomaat erdoor en bak 3 min. mee. Voeg de bonen toe, plet ze met een lepel en zet het vuur uit. Roer de rijst erdoor, breng op smaak met peper en eventueel zout en laat 15 min. staan.
Pel ondertussen de bakbananen en halveer in de breedte en daarna in de lengte. Verhit de helft van de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de stukken banaan in 7 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig.
Verhit de rest van de olijfolie in een grote koekenpan. Vorm met een grote lepel 4 porties (per 4 personen) van het rijst-bonenmengsel en druk uit tot samenhangende, dikke koeken. Bak ze in 5 min. rondom krokant (tacu tacu). Doe dit eventueel in porties.
Verhit ondertussen in een andere koekenpan de rest van de zonnebloemolie op middelhoog vuur en bak 4 spiegeleieren.
Verdeel de tacu tacu over 4 borden. Leg de bananen erbij, schep de salsa ernaast en leg er een gebakken ei op. Bestrooi met de rest van de peterselie.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
200 g pandanrijst
1 middelgrote ui
1 rode peper
15 g verse platte peterselie
2 limoenen
150 ml milde olijfolie
360 g witte bonen in pot
1 rode ui
1 trostomaat
2 tenen knoflook
½ Adjuma peper
2 tl gedroogde oregano
2 bakbananen
4 el zonnebloemolie
4 witte scharreleieren