Pindasambal van Noni Kooiman
Deze pindasambal is een recept van de oudtante van kookboekenschrijver Noni Kooiman, oma Toemi. Eigenlijk hoort het in een vijzel, maar in een keukenmachine mag ook: zorg dan dat de pinda's niet te fijn gemalen worden.
Aan de slag
Pel alle knoflook. Verwijder de steeltjes van de pepers en halveer ze. Zorg ervoor dat alle ingrediënten klaarstaan, want het gaat snel.
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan of wok. Bak hierin de pinda’s bruin en blijf de hele tijd goed roeren. Ze mogen vrij donker worden: een tint donkerder dan geroosterde pinda’s uit de winkel. Schep ze met de schuimspaan in een vergiet.
Bak dan de knoflooktenen en de pepers in de hete olie. Schep vaak om. Schep ze met de schuimspaan op een bord als de knoflook goudbruin is.
Maal de pinda’s in delen fijn in een vijzel. Houd apart. Stamp knoflook fijn. Voeg ½ van het zout toe. Doe de pepers, tamarinde, gemalen laos, gemalen gember, trassie en de rest van het zout erbij, en dan de suiker. Stamp fijn tot een vrij gladde pasta. Voeg beetje bij beetje de gestampte pinda’s toe en stamp tot alles is gemengd.
Doe 200 g van de pindasambal met 200 ml water in een steelpan op laag vuur en breng aan de kook. Laat 1 min. doorkoken. Serveer met de bakabana.
Pindasambal van Noni Kooiman
Deze pindasambal is een recept van de oudtante van kookboekenschrijver Noni Kooiman, oma Toemi. Eigenlijk hoort het in een vijzel, maar in een keukenmachine mag ook: zorg dan dat de pinda's niet te fijn gemalen worden.
bijgerecht
null porties
1353 kcal
40 min. bereiden
Aan de slag
Pel alle knoflook. Verwijder de steeltjes van de pepers en halveer ze. Zorg ervoor dat alle ingrediënten klaarstaan, want het gaat snel.
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan of wok. Bak hierin de pinda’s bruin en blijf de hele tijd goed roeren. Ze mogen vrij donker worden: een tint donkerder dan geroosterde pinda’s uit de winkel. Schep ze met de schuimspaan in een vergiet.
Bak dan de knoflooktenen en de pepers in de hete olie. Schep vaak om. Schep ze met de schuimspaan op een bord als de knoflook goudbruin is.
Maal de pinda’s in delen fijn in een vijzel. Houd apart. Stamp knoflook fijn. Voeg ½ van het zout toe. Doe de pepers, tamarinde, gemalen laos, gemalen gember, trassie en de rest van het zout erbij, en dan de suiker. Stamp fijn tot een vrij gladde pasta. Voeg beetje bij beetje de gestampte pinda’s toe en stamp tot alles is gemengd.
Doe 200 g van de pindasambal met 200 ml water in een steelpan op laag vuur en breng aan de kook. Laat 1 min. doorkoken. Serveer met de bakabana.
combinatietip:
bewaartip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 bollen knoflook
3 Adjuma peper
300 ml zonnebloemolie
1 kg ongezouten pinda's
2 el zout
3 el tamarindepasta
1½ tl gemalen laos
1½ tl gemalen gember
2 el trassie trafasie
300 g rietsuiker
200 ml water
Dit heb je nodig
schuimspaan
vijzel