Beenham met mosterdzaad en honing-mosterdsaus
Ingelegd mosterdzaad is heel eenvoudig te maken. De zaadjes ‘knappen’ in je mond als je ze doorbijt, wat zorgt voor een heerlijke bite bij de malse beenham.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Breng het mosterdzaad met de rijstazijn, de suiker, het water en het zout aan de kook in een steelpan. Zet het vuur laag en laat 45 min. zachtjes koken.
Verwijder de verpakking van de beenham. Smeer de beenham in met de olie. Leg de ham terug in het aluminium bakje en zet in het midden van de oven. Rooster de ham in ca. 45 min. gaar.
Snipper ondertussen de sjalot zo fijn mogelijk. Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalot 4 min. op middelhoog vuur. Voeg de mosterd, honing en slagroom toe, roer goed en breng de saus aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Neem de beenham uit de oven en laat afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. Snijd de ham in plakken. Schep er per portie 1 el van het ingelegde mosterdzaad overheen. Serveer de ham met de nog warme honing-mosterdsaus erbij.
Beenham met mosterdzaad en honing-mosterdsaus
Ingelegd mosterdzaad is heel eenvoudig te maken. De zaadjes ‘knappen’ in je mond als je ze doorbijt, wat zorgt voor een heerlijke bite bij de malse beenham.
hoofdgerecht
null personen
555 kcal
25 min. bereiden
50 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Breng het mosterdzaad met de rijstazijn, de suiker, het water en het zout aan de kook in een steelpan. Zet het vuur laag en laat 45 min. zachtjes koken.
Verwijder de verpakking van de beenham. Smeer de beenham in met de olie. Leg de ham terug in het aluminium bakje en zet in het midden van de oven. Rooster de ham in ca. 45 min. gaar.
Snipper ondertussen de sjalot zo fijn mogelijk. Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalot 4 min. op middelhoog vuur. Voeg de mosterd, honing en slagroom toe, roer goed en breng de saus aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Neem de beenham uit de oven en laat afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. Snijd de ham in plakken. Schep er per portie 1 el van het ingelegde mosterdzaad overheen. Serveer de ham met de nog warme honing-mosterdsaus erbij.
bewaartip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
55 g mosterdzaad
80 ml rijstazijn
60 g kristalsuiker
175 ml water
1 tl zout
550 g beenham
2 el milde olijfolie
1 sjalot
25 g ongezouten roomboter
2 el grove mosterd
2 el honing
150 ml verse slagroom