Pepernotentaart met marsepeinstrik
Sinterklaasje kijk uit met je baard! Voor je het weet zit-ie helemaal onder deze onweerstaanbare pepernoten-cadeautaart.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe 200 g zachte boter (per taart) met de suiker, de helft van het het vanille-extract en het zout in een kom en klop met een mixer in 5 min. tot een luchtig mengsel. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Zeef de bloem en bakpoeder erboven en spatel erdoor.
Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier. Schep het stevige beslag gelijkmatig in de springvorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Prik na 30 min. met de satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat in 2 uur afkoelen.
Maak ondertussen de botercrème. Klop de rest van de boter en voeg in delen 130 g poedersuiker (per taart) toe. Voeg de rest van het vanille-extract toe en klop alles nog 1 min.
Snijd de cake aan de bovenkant bij en keer de cake om. Snijd overlangs doormidden. Maak eventueel met de uitsteekring of glas een holte voor een cadeautje. Leg dat er nu in. Besmeer de ene helft met de jam en de andere helft met ⅓ van de botercrème. Leg de helften op elkaar en bestrijk de gehele taart gelijkmatig met de rest van de botercrème. Zet de taart in de koelkast en rol ondertussen de marsepein uit.
Bestuif het werkblad met de rest van de poedersuiker. Snijd de marsepein in de lengte in 5 plakjes. Rol de plakjes uit tot linten van 1 cm breed en 10 cm lang. Snijd eventueel bij om recht te maken. Haal de taart uit de koelkast. Leg 4 linten als cadeaulint in een kruis op de botercrème. Snijd het laatste lint in de breedte in 4 stukken, vouw van 2 stukjes een lus en knijp de uiteinden iets naar binnen. Leg ze op het kruis als strik. Snijd driehoekjes uit de uiteinden van de laatste 2 stukjes en leg die eronder als uiteinden van het cadeaulint.
Verdeel de kruidnoten over alle lege vlakken van de taart waar botercrème op zit. Zorg ervoor dat alles bedekt is.
Pepernotentaart met marsepeinstrik
Sinterklaasje kijk uit met je baard! Voor je het weet zit-ie helemaal onder deze onweerstaanbare pepernoten-cadeautaart.
null personen
560 kcal
30 min. bereiden
120 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe 200 g zachte boter (per taart) met de suiker, de helft van het het vanille-extract en het zout in een kom en klop met een mixer in 5 min. tot een luchtig mengsel. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Zeef de bloem en bakpoeder erboven en spatel erdoor.
Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier. Schep het stevige beslag gelijkmatig in de springvorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Prik na 30 min. met de satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat in 2 uur afkoelen.
Maak ondertussen de botercrème. Klop de rest van de boter en voeg in delen 130 g poedersuiker (per taart) toe. Voeg de rest van het vanille-extract toe en klop alles nog 1 min.
Snijd de cake aan de bovenkant bij en keer de cake om. Snijd overlangs doormidden. Maak eventueel met de uitsteekring of glas een holte voor een cadeautje. Leg dat er nu in. Besmeer de ene helft met de jam en de andere helft met ⅓ van de botercrème. Leg de helften op elkaar en bestrijk de gehele taart gelijkmatig met de rest van de botercrème. Zet de taart in de koelkast en rol ondertussen de marsepein uit.
Bestuif het werkblad met de rest van de poedersuiker. Snijd de marsepein in de lengte in 5 plakjes. Rol de plakjes uit tot linten van 1 cm breed en 10 cm lang. Snijd eventueel bij om recht te maken. Haal de taart uit de koelkast. Leg 4 linten als cadeaulint in een kruis op de botercrème. Snijd het laatste lint in de breedte in 4 stukken, vouw van 2 stukjes een lus en knijp de uiteinden iets naar binnen. Leg ze op het kruis als strik. Snijd driehoekjes uit de uiteinden van de laatste 2 stukjes en leg die eronder als uiteinden van het cadeaulint.
Verdeel de kruidnoten over alle lege vlakken van de taart waar botercrème op zit. Zorg ervoor dat alles bedekt is.
bereidingstip:
bereidingstip:
variatietip:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
350 g ongezouten roomboter
100 g witte basterdsuiker
2 tl vanille-extract
1 mespunt zout
3 middelgrote scharreleieren
200 g tarwebloem
2 tl bakpoeder
150 g poedersuiker
2 el aardbeienjam
100 g rode marsepein
150 g kruidnoten
Dit heb je nodig
bakpapier
vierkante springvorm met losse bodem (16x16 cm)
sateprikker
uitsteekvormpje of glas (ca. Ø6 cm)