Bonenstoof met bacon en geroosterde boerenkool
Lekker hartig en daardoor perfect voor op de koude dagen: bonenstoof met bacon en boerenkool.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snipper de uien. Snijd de tenen knoflook in dunne plakjes en de bacon in stukjes van 1 cm. Giet de bonen af, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Snijd de peterselie fijn.
Verhit ⅓ van de olie in een stoofpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak de bacon 5 min. uit onder regelmatig omscheppen. Voeg de ui, knoflook, peterseliesteeltjes en tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. Doe de spliterwten erbij en schep om. Los het bouillonblokje op in het kokende water en giet bij de bonen. Breng het mengsel aan de kook en laat 25 min. zachtjes koken zonder deksel, tot de spliterwten gaar zijn. Stamp ondertussen de witte bonen met de pureestamper tot een grove puree en schep de puree na 10 min. door de stoof, zodat hij een beetje bindt.
Verdeel ondertussen de boerenkool over de met bakpapier beklede bakplaten. Schep om met de rest van de olie en peper en eventueel zout. Rooster 15-20 min. in het midden van de oven tot het knapperig is. Schep halverwege om.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Breng de stoof op smaak met de rest van de peterselie, het citroenrasp en 2 el citroensap (per 4 personen), peper en eventueel zout. Verdeel de bonenstoof over de kommen of diepe borden en bestrooi elk bord met ¼ van de geroosterde boerenkool.
Bonenstoof met bacon en geroosterde boerenkool
Lekker hartig en daardoor perfect voor op de koude dagen: bonenstoof met bacon en boerenkool.
hoofdgerecht
null personen
490 kcal
25 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snipper de uien. Snijd de tenen knoflook in dunne plakjes en de bacon in stukjes van 1 cm. Giet de bonen af, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Snijd de peterselie fijn.
Verhit ⅓ van de olie in een stoofpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak de bacon 5 min. uit onder regelmatig omscheppen. Voeg de ui, knoflook, peterseliesteeltjes en tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. Doe de spliterwten erbij en schep om. Los het bouillonblokje op in het kokende water en giet bij de bonen. Breng het mengsel aan de kook en laat 25 min. zachtjes koken zonder deksel, tot de spliterwten gaar zijn. Stamp ondertussen de witte bonen met de pureestamper tot een grove puree en schep de puree na 10 min. door de stoof, zodat hij een beetje bindt.
Verdeel ondertussen de boerenkool over de met bakpapier beklede bakplaten. Schep om met de rest van de olie en peper en eventueel zout. Rooster 15-20 min. in het midden van de oven tot het knapperig is. Schep halverwege om.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Breng de stoof op smaak met de rest van de peterselie, het citroenrasp en 2 el citroensap (per 4 personen), peper en eventueel zout. Verdeel de bonenstoof over de kommen of diepe borden en bestrooi elk bord met ¼ van de geroosterde boerenkool.
bereidingstip:
vegatip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 middelgrote uien
4 tenen knoflook
150 g bacon
800 g witte bonen in blik
15 g verse platte peterselie
3 el milde olijfolie
1 el tomatenpuree
250 g gedroogde spliterwten
1 groentebouillontablet
1 l kokend water
300 g boerenkool
1 citroen
Dit heb je nodig
pureestamper
bakplaten
bakpapier