Pierogi
Pierogi is een deeggerecht dat een beetje lijkt op ravioli, maar ze zijn groter en ze hebben bijna altijd de vorm van halve maantjes.
Aan de slag
Doe ⅓ van de boter en het water in een kleine pan en laat de boter smelten. Neem de pan van het vuur. Zeef de bloem en het zout boven een ruime kom. Splits het ei. Klop de eidooier los. Het eiwit wordt niet gebruikt. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en schenk het botermengsel erbij. Roer met een vork vanuit het midden door de bloem tot het vermengd is. Voeg de losgeklopte eidooier toe en meng erdoor.
Neem het deeg uit de kom en kneed op een met bloem bestoven werkblad in ca. 5 min. tot een soepel samenhangend deeg. Voeg eventueel wat extra water toe. Doe in een schone kom. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op kamertemperatuur rusten.
Maak ondertussen de vulling. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in ca. 20 min. gaar. Rasp de kaas.
Giet de aardappelen af en laat goed uitlekken. Doe in een kom en pureer met ⅓ van de boter. Meng de cheddar en ⅗ van de sour cream erdoor tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Rol 1 stuk op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap van ca. 38 cm Ø en steek met de portioneerring 12 rondjes uit het deeg. Schep 1 kleine el aardappelvulling op het midden van een deegrondje. Vouw het deeg over de vulling heen zodat je een half maantje hebt en druk de randen met je vingers goed dicht. Leg de pierogi op een met bloem bestoven schaal. Herhaal met de rest van de rondjes en de rest van het deeg. Rol eventueel overtollig deeg uit om tot 24 rondjes te komen.
Breng een ruime pan water aan de kook en kook de pierogi 3 delen in ca. 5 min. gaar. De pierogi zijn gaar als ze boven komen drijven.
Smelt ondertussen de rest van de boter en verdeel over grote serveerschaal. Snijd de peterselie fijn. Leg de pierogi op de schaal en schep om. Serveer met de rest van de sour cream en bestrooi met de peterselie.
Pierogi
Pierogi is een deeggerecht dat een beetje lijkt op ravioli, maar ze zijn groter en ze hebben bijna altijd de vorm van halve maantjes.
bijgerecht
null porties
115 kcal
75 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Doe ⅓ van de boter en het water in een kleine pan en laat de boter smelten. Neem de pan van het vuur. Zeef de bloem en het zout boven een ruime kom. Splits het ei. Klop de eidooier los. Het eiwit wordt niet gebruikt. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en schenk het botermengsel erbij. Roer met een vork vanuit het midden door de bloem tot het vermengd is. Voeg de losgeklopte eidooier toe en meng erdoor.
Neem het deeg uit de kom en kneed op een met bloem bestoven werkblad in ca. 5 min. tot een soepel samenhangend deeg. Voeg eventueel wat extra water toe. Doe in een schone kom. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op kamertemperatuur rusten.
Maak ondertussen de vulling. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in ca. 20 min. gaar. Rasp de kaas.
Giet de aardappelen af en laat goed uitlekken. Doe in een kom en pureer met ⅓ van de boter. Meng de cheddar en ⅗ van de sour cream erdoor tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Rol 1 stuk op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap van ca. 38 cm Ø en steek met de portioneerring 12 rondjes uit het deeg. Schep 1 kleine el aardappelvulling op het midden van een deegrondje. Vouw het deeg over de vulling heen zodat je een half maantje hebt en druk de randen met je vingers goed dicht. Leg de pierogi op een met bloem bestoven schaal. Herhaal met de rest van de rondjes en de rest van het deeg. Rol eventueel overtollig deeg uit om tot 24 rondjes te komen.
Breng een ruime pan water aan de kook en kook de pierogi 3 delen in ca. 5 min. gaar. De pierogi zijn gaar als ze boven komen drijven.
Smelt ondertussen de rest van de boter en verdeel over grote serveerschaal. Snijd de peterselie fijn. Leg de pierogi op de schaal en schep om. Serveer met de rest van de sour cream en bestrooi met de peterselie.
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
150 g ongezouten roomboter
100 ml kraanwater
250 g patentbloem
1 tl zout
1 groot ei
400 g vastkokende aardappelen
75 g cheddar
125 g sour cream
7½ g verse platte peterselie
Dit heb je nodig
vershoudfolie
pureestamper
portioneerring 7.5cm
deegroller