Stroopwafel cheesecake
Cheesecake is altijd een goed idee, maar al helemaal met stroopwafels en karamelsaus on top! En in de bodem zit natuurlijk ook stroopwafel.
35 min. bereiden / 55 min. oventijd / 2 uur 45 min. wachten
12 ingrediënten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 160 °C. Maal de digestivekoekjes en ⅓ van de stroopwafels fijn in de keukenmachine. Smelt 75 g van de boter in een steelpan en meng met het koekkruim. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Schep het koekmengsel erin en druk goed aan.
Klop de roomkaas, sour cream en rietsuiker in een kom met een handmixer in 5 min. los. Voeg de eieren en de helft van het zout toe en klop nog 5 min. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en meng erdoor. Verdeel het mengsel over de taartbodem en strijk glad.
Bak de cheesecake in ca. 45-55 min. gaar. De randen van de taart moeten stevig en lichtbruin zijn maar de binnenkant mag nog iets wiebelen als je er tegenaan tikt. Laat 15 min. afkoelen en zet dan 2½ uur in de koelkast.
Verdeel ondertussen de basterdsuiker in 1 laag in een steelpan met dikke bodem. Breng met het water op laag vuur aan de kook en laat zonder te roeren in ca. 15 min. karamelliseren tot een diepe, goudbruine kleur.
Haal de pan van het vuur en roer er met een vuurvaste lepel eerst de rest van de boter door (kijk uit voor hete spetters). Voeg vervolgens voorzichtig de slagroom en de rest van het zout toe en roer tot een gladde karamel. Laat 45 min. afkoelen.
Breek de rest van de stroopwafels in stukken. Verdeel de stroopwafels over de cheesecake. Schenk voorzichtig en gelijkmatig de karamelsaus over de bovenkant van de cheesecake.
Stroopwafel cheesecake
Cheesecake is altijd een goed idee, maar al helemaal met stroopwafels en karamelsaus on top! En in de bodem zit natuurlijk ook stroopwafel.
null personen
485 kcal
35 min. bereiden
165 min. wachten
55 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 160 °C. Maal de digestivekoekjes en ⅓ van de stroopwafels fijn in de keukenmachine. Smelt 75 g van de boter in een steelpan en meng met het koekkruim. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Schep het koekmengsel erin en druk goed aan.
Klop de roomkaas, sour cream en rietsuiker in een kom met een handmixer in 5 min. los. Voeg de eieren en de helft van het zout toe en klop nog 5 min. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en meng erdoor. Verdeel het mengsel over de taartbodem en strijk glad.
Bak de cheesecake in ca. 45-55 min. gaar. De randen van de taart moeten stevig en lichtbruin zijn maar de binnenkant mag nog iets wiebelen als je er tegenaan tikt. Laat 15 min. afkoelen en zet dan 2½ uur in de koelkast.
Verdeel ondertussen de basterdsuiker in 1 laag in een steelpan met dikke bodem. Breng met het water op laag vuur aan de kook en laat zonder te roeren in ca. 15 min. karamelliseren tot een diepe, goudbruine kleur.
Haal de pan van het vuur en roer er met een vuurvaste lepel eerst de rest van de boter door (kijk uit voor hete spetters). Voeg vervolgens voorzichtig de slagroom en de rest van het zout toe en roer tot een gladde karamel. Laat 45 min. afkoelen.
Breek de rest van de stroopwafels in stukken. Verdeel de stroopwafels over de cheesecake. Schenk voorzichtig en gelijkmatig de karamelsaus over de bovenkant van de cheesecake.
bewaartip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
100 g digestive koekjes
300 g stroopwafels
125 g ongezouten roomboter
400 g verse roomkaas
125 g sour cream
200 g rietsuiker
3 middelgrote eieren
1 tl zout
1 citroen
100 g witte basterdsuiker
1 el kraanwater
75 ml verse slagroom
Dit heb je nodig
keukenmachine
bakpapier
springvorm ø 18 cm