Eenpans-paddenstoelenstoof met deegballetjes
Ideaal in herfstige stoofgerechten: een mix van stevige paddenstoel-soorten die allemaal net anders zijn qua smaak en textuur.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Boen de paddenstoelen schoon en snijd in stukjes van 3 cm. Boen de kastanjechampignons schoon en halveer ze. Haal de blaadjes van de kruiden uit de bakjes paddenstoelen voor pasta en snijd ze fijn.
Verhit de olie en ⅖ van de boter in de ovenbestendige pan. Bak de sjalot, paddenstoelen en kruiden 5 min. onder regelmatig omscheppen. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de knoflook en bloem toe en bak nog 2 min. mee. Giet de rode wijn en het water erbij en verkruimel de bouillon erboven. Roer door. Neem van het vuur, leg de deksel op de pan en zet 25 min. in het midden van de oven.
Maak ondertussen de deegballetjes. Snijd de rest van de boter in blokjes. Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en wrijf met je handen de boter erdoor, tot het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg 2 el water (per 4 personen) toe en kneed door tot een deeg. Rol met bebloemde handen balletjes van 8 cm van het deeg. Neem de pan uit de oven en leg de deegballetjes op de stoof. Zet terug in de oven en stoof alles nog 20 min. zonder deksel.
Eenpans-paddenstoelenstoof met deegballetjes
Ideaal in herfstige stoofgerechten: een mix van stevige paddenstoel-soorten die allemaal net anders zijn qua smaak en textuur.
hoofdgerecht
null personen
470 kcal
30 min. bereiden
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Boen de paddenstoelen schoon en snijd in stukjes van 3 cm. Boen de kastanjechampignons schoon en halveer ze. Haal de blaadjes van de kruiden uit de bakjes paddenstoelen voor pasta en snijd ze fijn.
Verhit de olie en ⅖ van de boter in de ovenbestendige pan. Bak de sjalot, paddenstoelen en kruiden 5 min. onder regelmatig omscheppen. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de knoflook en bloem toe en bak nog 2 min. mee. Giet de rode wijn en het water erbij en verkruimel de bouillon erboven. Roer door. Neem van het vuur, leg de deksel op de pan en zet 25 min. in het midden van de oven.
Maak ondertussen de deegballetjes. Snijd de rest van de boter in blokjes. Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en wrijf met je handen de boter erdoor, tot het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg 2 el water (per 4 personen) toe en kneed door tot een deeg. Rol met bebloemde handen balletjes van 8 cm van het deeg. Neem de pan uit de oven en leg de deegballetjes op de stoof. Zet terug in de oven en stoof alles nog 20 min. zonder deksel.
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 sjalotten
3 tenen knoflook
400 g paddenstoelen voor pasta
400 g kastanjechampignons
2 el milde olijfolie
100 g ongezouten roomboter
2 el bloem
150 ml rode wijn
100 ml water
1 groentebouillonblokje
125 g zelfrijzend bakmeel
Dit heb je nodig
Ovenbestendige gietijzeren braadpan