Ierse aardappelbroodjes met kruidenboter
In Ierland eten ze deze warme aardappelbroodjes (farls) als ontbijt, met gebakken spekjes.
Aan de slag
Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Haal de blaadjes van de takjes kruiden. Snijd heel fijn en meng met een snuf grof zeezout door de helft van de zachte roomboter. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in ruim water met eventueel zout in 25 min. gaar. Smelt ondertussen de rest van de boter. Giet de aardappelen af in een vergiet en laat even afkoelen.
Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper (of gebruik een pureeknijper) en meng met de gesmolten boter. Laat de aardappelpuree in 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur.
Voeg het bakpoeder, de bloem en het zout toe aan de aardappelpuree en kneed tot een zacht deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkbank en rol het uit tot een lap van ca. 1 cm dik. Snijd hieruit 12 vierkantjes (per 4 personen).
Verhit een grote koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Bak de aardappelbroodjes in 2 delen in ca. 3 min. per kant goudgeel en gaar. Serveer met de kruidenboter.
Ierse aardappelbroodjes met kruidenboter
In Ierland eten ze deze warme aardappelbroodjes (farls) als ontbijt, met gebakken spekjes.
null personen
370 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Haal de blaadjes van de takjes kruiden. Snijd heel fijn en meng met een snuf grof zeezout door de helft van de zachte roomboter. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in ruim water met eventueel zout in 25 min. gaar. Smelt ondertussen de rest van de boter. Giet de aardappelen af in een vergiet en laat even afkoelen.
Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper (of gebruik een pureeknijper) en meng met de gesmolten boter. Laat de aardappelpuree in 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur.
Voeg het bakpoeder, de bloem en het zout toe aan de aardappelpuree en kneed tot een zacht deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkbank en rol het uit tot een lap van ca. 1 cm dik. Snijd hieruit 12 vierkantjes (per 4 personen).
Verhit een grote koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Bak de aardappelbroodjes in 2 delen in ca. 3 min. per kant goudgeel en gaar. Serveer met de kruidenboter.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
100 g ongezouten roomboter
20 g verse Italiaanse kruidenmix
1 snufje zeezout
500 g vastkokende aardappelen
½ tl bakpoeder
100 g tarwebloem
½ tl zout
Dit heb je nodig
vershoudfolie
pureestamper of pureeknijper