Vlechtbrood met maanzaad
Niets zo leuk als een vlecht maken van je eigen deeg, een pronkstuk op de ontbijttafel.
30 min. bereiden / 25 min. oventijd / 2 uur 30 min. wachten
8 ingrediënten
Aan de slag
Doe de bloem, suiker, gist, boter, het water, zout en 1 ei in een kom. Kneed in 10 min. tot een samenhangend elastisch deeg. Vorm een bal van het deeg en doe in een ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
Kneed het deeg kort door en verdeel het in 5 gelijke stukken. Rol elk stuk tot een streng van 30 cm lang. Druk aan 1 kant de uiteinden aan elkaar vast en vlecht het tot het andere uiteinde en druk op dezelfde manier vast. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het vlechtbrood losjes af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.
Verwijder de folie. Splits het 2e ei en bestrijk het deeg met de losgeklopte dooier. Bestrooi met het maanzaad.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het brood in ca. 25 min. gaar. Neem uit de oven en laat in 30 min. op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.
Vlechtbrood met maanzaad
Instructievideo - 04:07 min.
Eieren splitsen
Instructievideo - 00:36 min.
Vlechtbrood met maanzaad
Niets zo leuk als een vlecht maken van je eigen deeg, een pronkstuk op de ontbijttafel.
null porties
2315 kcal
30 min. bereiden
150 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Doe de bloem, suiker, gist, boter, het water, zout en 1 ei in een kom. Kneed in 10 min. tot een samenhangend elastisch deeg. Vorm een bal van het deeg en doe in een ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
Kneed het deeg kort door en verdeel het in 5 gelijke stukken. Rol elk stuk tot een streng van 30 cm lang. Druk aan 1 kant de uiteinden aan elkaar vast en vlecht het tot het andere uiteinde en druk op dezelfde manier vast. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het vlechtbrood losjes af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.
Verwijder de folie. Splits het 2e ei en bestrijk het deeg met de losgeklopte dooier. Bestrooi met het maanzaad.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het brood in ca. 25 min. gaar. Neem uit de oven en laat in 30 min. op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g tarwebloem
2 tl fijne kristalsuiker
1 zakje gedroogde gist
45 g ongezouten roomboter
250 ml kraanwater
2 tl fijn zeezout
2 middelgrote scharreleieren
1 el maanzaad
Dit heb je nodig
bakpapier