Aardappelbroodjes
De restjes worden de ster van een nieuwe maaltijd. Deze aardappelbroodjes zijn een hoogtepunt.
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 15-20 min. gaar. Giet af, maar vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappel met de boter en 50 ml kookvocht (per 12 stuks) met de pureestamper tot een gladde puree.
Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng de bloem, suiker, het zout en de gist in de kom van de staande mixer. Voeg de aardappelpuree, de helft van de eieren en de melk toe en kneed in 12 min. tot een elastisch deeg.
Haal het deeg uit de kom en bol op door de zijkanten naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en de handeling te herhalen. Leg het deeg in een met roomboter ingevette kom, dek af met een schone, vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.
Leg het deeg op je werkblad en druk platter. Rek het uit tot een rechthoek van 30 x 40 cm en snijd in 12 porties (per 12 stuks).
Bol elke portie op volgens de aanwijzingen in stap 3. Draai op je werkblad met je handpalm tot egale bolletjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en druk een beetje plat. Bedek met een schone, vochtige theedoek en laat afgedekt 1 tot 1½ uur rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Splits het andere ei, het eiwit gebruik je niet. Bestrijk de gerezen bolletjes met het eigeel en bak ze in het midden van de oven in 15-18 min. lichtbruin. Laat minimaal 1 uur afkoelen.
Aardappelbroodjes
De restjes worden de ster van een nieuwe maaltijd. Deze aardappelbroodjes zijn een hoogtepunt.
bijgerecht
null porties
230 kcal
45 min. bereiden
210 min. wachten
18 min. oventijd
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 15-20 min. gaar. Giet af, maar vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappel met de boter en 50 ml kookvocht (per 12 stuks) met de pureestamper tot een gladde puree.
Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng de bloem, suiker, het zout en de gist in de kom van de staande mixer. Voeg de aardappelpuree, de helft van de eieren en de melk toe en kneed in 12 min. tot een elastisch deeg.
Haal het deeg uit de kom en bol op door de zijkanten naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en de handeling te herhalen. Leg het deeg in een met roomboter ingevette kom, dek af met een schone, vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.
Leg het deeg op je werkblad en druk platter. Rek het uit tot een rechthoek van 30 x 40 cm en snijd in 12 porties (per 12 stuks).
Bol elke portie op volgens de aanwijzingen in stap 3. Draai op je werkblad met je handpalm tot egale bolletjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en druk een beetje plat. Bedek met een schone, vochtige theedoek en laat afgedekt 1 tot 1½ uur rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Splits het andere ei, het eiwit gebruik je niet. Bestrijk de gerezen bolletjes met het eigeel en bak ze in het midden van de oven in 15-18 min. lichtbruin. Laat minimaal 1 uur afkoelen.
resttip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
200 g iets kruimige aardappelen
50 g ongezouten roomboter
225 ml halfvolle melk
550 g tarwebloem
2 el kristalsuiker
1 tl zout
7 g droge gist
2 witte scharreleieren
Dit heb je nodig
pureestamper
staande mixer met deeghaken
bakpapier
bakkwast