Teacakes met citroen, blauwe bessen en amandel van Yotam Ottolenghi
De naam verklapt het al: deze cakejes doen het fantastisch bij een kop thee.
Aan de slag
Verhit de oven tot 160 °C. Vet de cups van de muffinvorm in met boter en bestuif ze goed met bloem. Schud het teveel aan bloem uit de vorm. Doe de boter, suiker en het citroenrasp in de kom van de mixer. Klop de eieren los. Klop alles op halfhoge tot hoge snelheid tot een bleke massa, voeg de eieren toe en ook de gemalen amandelen in 3 of 4 porties. Zeef de bloem met het bakpoeder en zout in een kom, schud dit alles in de kom van de mixer en klop op lage snelheid. Voeg tot slot het citroensap toe.
Schep het beslag in de vormpjes en verdeel er ⅔ van de blauwe bessen over: druk ze iets naar beneden zodat ze in het beslag wegzakken. De reden dat we dit doen (in plaats van de bessen door het beslag te mengen) is dat elk cakeje zo evenveel bessen bevat. Bak de cakejes 30 min. tot de randen goudbruin zijn en een in het midden erin gestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat de cakejes 10 min. in de vorm afkoelen voor je ze omgekeerd op een rooster zet. Zet opzij om de cakejes volledig koud te laten worden.
Roer voor het glazuur de poedersuiker en het citroensap in een kom tot het dik vloeibaar is. Schep het glazuur over de cakejes: het moet over de randen naar beneden druipen zodat de cakejes volledig worden bedekt. Leg de overgebleven bessen op het midden van de cakejes – het moeten er voldoende zijn om 3 stuks op elk cakeje te leggen – en dien ze op.
Teacakes met citroen, blauwe bessen en amandel van Yotam Ottolenghi
De naam verklapt het al: deze cakejes doen het fantastisch bij een kop thee.
null porties
390 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Verhit de oven tot 160 °C. Vet de cups van de muffinvorm in met boter en bestuif ze goed met bloem. Schud het teveel aan bloem uit de vorm. Doe de boter, suiker en het citroenrasp in de kom van de mixer. Klop de eieren los. Klop alles op halfhoge tot hoge snelheid tot een bleke massa, voeg de eieren toe en ook de gemalen amandelen in 3 of 4 porties. Zeef de bloem met het bakpoeder en zout in een kom, schud dit alles in de kom van de mixer en klop op lage snelheid. Voeg tot slot het citroensap toe.
Schep het beslag in de vormpjes en verdeel er ⅔ van de blauwe bessen over: druk ze iets naar beneden zodat ze in het beslag wegzakken. De reden dat we dit doen (in plaats van de bessen door het beslag te mengen) is dat elk cakeje zo evenveel bessen bevat. Bak de cakejes 30 min. tot de randen goudbruin zijn en een in het midden erin gestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat de cakejes 10 min. in de vorm afkoelen voor je ze omgekeerd op een rooster zet. Zet opzij om de cakejes volledig koud te laten worden.
Roer voor het glazuur de poedersuiker en het citroensap in een kom tot het dik vloeibaar is. Schep het glazuur over de cakejes: het moet over de randen naar beneden druipen zodat de cakejes volledig worden bedekt. Leg de overgebleven bessen op het midden van de cakejes – het moeten er voldoende zijn om 3 stuks op elk cakeje te leggen – en dien ze op.
bewaartip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
45 g tarwebloem
190 g ongezouten roomboter
190 g fijne kristalsuiker
1 tl citroenrasp
4 middelgrote eieren
190 g gemalen amandelen
¼ tl bakpoeder
1 snufje zout
95 ml citroensap
150 g verse blauwe bessen
160 g poedersuiker
Dit heb je nodig
muffinvorm met 12 holtes
mixer met bisschopshaak
sateprikker