Lijnzaadolie

Lijnzaadolie

Ben jij al bekend met lijnzaadolie? Deze goudgele olie geeft een nootachtige boost aan jouw gerecht maar wat is het precies en waarvoor kun je het gebruiken? Lees hier alles over deze heerlijke olie.

Wat is lijnzaadolie?

Wat is lijnzaadolie?

Lijnzaadolie (ook wel lijnolie genoemd) wordt geperst uit de vlaszaden van de olievlasplant, een gewas dat al eeuwen verbouwd wordt. Je herkent de plant aan haar fleurige blauwe bloemen. Deze bijzondere olie heeft een goudgele kleur en nootachtige smaak. Lijnzaadolie kan zowel warm als koudgeperst worden. Koudgeperste lijnzaadolie wordt langzaam geproduceerd en behoud hierdoor zo al haar gezonde bestandsdelen.

Is lijnzaadolie gezond?

Dankzij haar Omega-3 en Omega-6-vetzuren zijn de bruine vlaszaden van lijnzaad kleine vitaminebommetjes te noemen. Deze essentiële vetten maakt je lichaam niet zelf aan en moet uit voeding gehaald worden. Daarnaast kan lijnzaadolie bijdragen aan de stoelgang, vanwege haar stimulerende werking op de darmen.

Is lijnzaadolie gezond?
Hoe kan ik lijnzaadolie gebruiken?

Hoe kan ik lijnzaadolie gebruiken?

Lijnzaadolie kan gemakkelijk gebruikt worden in verschillende gerechten, zoals salades, dressings, sauzen en smoothies. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze smoothie met rauwe cacao of deze hartige broccolispread met lijnzaadolie?

Let op: lijnzaadolie is gevoelig voor warmte en daarom niet geschikt om in te bakken. Door de hitte gaan de gezonde stofjes in deze olie verloren en komen er ongezonde stoffen vrij.

Zorg ervoor dat je niet meer dan twee eetlepels lijnzaadolie per dag inneemt. Een dagelijkse hoeveelheid van meer dan 45 gram olie kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Slik je medicijnen? Overleg dan eerst met je arts of het voor jou verstandig is om lijnzaadolie toe te voegen aan jouw eetpatroon.

Luxe hotdogs met zuurkool

Luxe hotdogs met zuurkool

  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en braad de saucijzen in 12 min. op laag vuur rondom bruin en gaar.
  2. Spoel ondertussen de zuurkool in een vergiet onder koud stromend water. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit en doe in een ruime kom. Meng met de rucola, de helft van het mosterdzaad, de olie, peper en eventueel zout.
  3. Neem de saucijzen uit de pan, houd warm onder aluminiumfolie en laat het bakvet zitten. Meng de crème fraîche, geconcentreerde bouillon en de rest van het mosterdzaad door het bakvet. Warm 1 min. mee. Breng de mosterdsaus op smaak met peper. Snijd de broodjes aan de bovenkant in.
  4. Schep in elk broodje wat van de zuurkoolsalade en leg er een saucijs op. Verdeel de mosterdsaus erover en bestrooi met de uitjes. Serveer de rest van de zuurkoolsalade erbij.