Slagroomtaart met sinaasappel
Aan de slag
Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Rasp de oranje schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit. Maak wat grovere rasp voor garnering en houd apart. Klop met een mixer 150 g boter met 300 g suiker en de vanillesuiker in 5 min. tot een luchtige, lichte massa. Splits 1 ei en houd het eiwit apart. Voeg 1 eidooier, de bloem, het bakpoeder en de melk toe en mix tot een glad beslag. Roer het fijne rasp door het beslag.
Splits de rest van de eieren en klop 3 eiwitten stijf. Spatel het eiwit voorzichtig en zo luchtig mogelijk door het beslag. Verdeel het beslag in 5 gelijke delen. Schep in elke springvorm 1 deel beslag. Bak de taartlagen in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Prik de satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de taartlagen 5 min. in de vorm afkoelen. Neem uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
Bekleed ondertussen de springvormen opnieuw met bakpapier en vet ze weer in met boter. Voeg aan 2 delen beslag elk 1 el cacaopoeder toe en meng goed door. Bak zo de 2 chocolade lagen in ca. 25 min. gaar en laat weer afkoelen. Bekleed 1 springvorm opnieuw met bakpapier en vet in met boter. Schep het laatste deel beslag in de vorm en bak in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Controleer weer op gaarheid met de satéprikker.
Verhit het sinaasappelsap met 3 el suiker en roer tot de suiker is opgelost. Snijd de afgekoelde taartlagen indien nodig overlangs vlak en recht. Besprenkel een witte taartlaag met 2 el sinaasappelsiroop en bestrijk met 2 el marmelade, leg er een chocoladelaag op, besprenkel met siroop en bestrijk met marmelade en herhaal tot alle taartlagen zijn gebruikt. Klop de slagroom met 2 el suiker stijf. Bestrijk de taart rondom met slagroom en garneer met het grove, achtergehouden sinaasappelrasp.
Bakvormen bekleden
Instructievideo - 02:06 min.
Slagroomtaart met sinaasappel
nagerecht
null personen
750 kcal
50 min. bereiden
85 min. wachten
Aan de slag
Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Rasp de oranje schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit. Maak wat grovere rasp voor garnering en houd apart. Klop met een mixer 150 g boter met 300 g suiker en de vanillesuiker in 5 min. tot een luchtige, lichte massa. Splits 1 ei en houd het eiwit apart. Voeg 1 eidooier, de bloem, het bakpoeder en de melk toe en mix tot een glad beslag. Roer het fijne rasp door het beslag.
Splits de rest van de eieren en klop 3 eiwitten stijf. Spatel het eiwit voorzichtig en zo luchtig mogelijk door het beslag. Verdeel het beslag in 5 gelijke delen. Schep in elke springvorm 1 deel beslag. Bak de taartlagen in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Prik de satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de taartlagen 5 min. in de vorm afkoelen. Neem uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
Bekleed ondertussen de springvormen opnieuw met bakpapier en vet ze weer in met boter. Voeg aan 2 delen beslag elk 1 el cacaopoeder toe en meng goed door. Bak zo de 2 chocolade lagen in ca. 25 min. gaar en laat weer afkoelen. Bekleed 1 springvorm opnieuw met bakpapier en vet in met boter. Schep het laatste deel beslag in de vorm en bak in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Controleer weer op gaarheid met de satéprikker.
Verhit het sinaasappelsap met 3 el suiker en roer tot de suiker is opgelost. Snijd de afgekoelde taartlagen indien nodig overlangs vlak en recht. Besprenkel een witte taartlaag met 2 el sinaasappelsiroop en bestrijk met 2 el marmelade, leg er een chocoladelaag op, besprenkel met siroop en bestrijk met marmelade en herhaal tot alle taartlagen zijn gebruikt. Klop de slagroom met 2 el suiker stijf. Bestrijk de taart rondom met slagroom en garneer met het grove, achtergehouden sinaasappelrasp.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 sinaasappels
150 g boter
300 g fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
500 g tarwebloem
1 el bakpoeder
250 ml halfvolle melk
2 el cacaopoeder
10 el sinaasappelmarmelade
1 beker slagroom
Dit heb je nodig
2 hoge springvormen (16 cm doorsnede), ingevet, bakpapier, satéprikkers