Crunchy noten-karameltiramisu
Een wel heel bijzondere variant van de Italiaanse klassieker!
Aan de slag
Doe 125 g van de suiker in een steelpan en laat op laag vuur rustig karamelliseren. Beweeg de pan af en toe om verbranding te voorkomen maar roer niet. Leg een vel bakpapier klaar. Voeg de hazelnoten toe als de karamel diepbruin van kleur is en schep om. Schenk de karamel met de noten op het bakpapier en laat helemaal afkoelen.
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter 3 min. Laat afkoelen op een bord. Breek de afgekoelde karamel met noten in stukken en maal 2 min. fijn in de keukenmachine. Bedek de bodem van de schaal met de helft van de lange vingers.
Meng de koffie met de likeur en schenk de helft over de lange vingers in de schaal. Splits de eieren. Doe de eidooiers met 50 g suiker in een kom. Klop tot een lichtgele crème. Doe de mascarpone in een ruime kom en roer los met een vork. Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker. Meng de slagroom en de eiercrème door de mascarpone. Schep de pijnboompitten en de helft van de gemalen notenkaramel erdoor.
Schenk de helft van het mengsel over de lange vingers. Doop de rest van de lange vingers 1 voor 1 ongeveer 1 sec. in de resterende koffie en leg ze in de schaal. Schenk de rest van het mascarponemengsel over de lange vingers in de schaal.
Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Bestrooi met de rest van de notenkaramel en serveer.
Tiramisu maken
Instructievideo - 06:41 min.
Praliné maken
Instructievideo - 01:27 min.
Crunchy noten-karameltiramisu
Een wel heel bijzondere variant van de Italiaanse klassieker!
nagerecht
null personen
670 kcal
35 min. bereiden
120 min. wachten
Aan de slag
Doe 125 g van de suiker in een steelpan en laat op laag vuur rustig karamelliseren. Beweeg de pan af en toe om verbranding te voorkomen maar roer niet. Leg een vel bakpapier klaar. Voeg de hazelnoten toe als de karamel diepbruin van kleur is en schep om. Schenk de karamel met de noten op het bakpapier en laat helemaal afkoelen.
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter 3 min. Laat afkoelen op een bord. Breek de afgekoelde karamel met noten in stukken en maal 2 min. fijn in de keukenmachine. Bedek de bodem van de schaal met de helft van de lange vingers.
Meng de koffie met de likeur en schenk de helft over de lange vingers in de schaal. Splits de eieren. Doe de eidooiers met 50 g suiker in een kom. Klop tot een lichtgele crème. Doe de mascarpone in een ruime kom en roer los met een vork. Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker. Meng de slagroom en de eiercrème door de mascarpone. Schep de pijnboompitten en de helft van de gemalen notenkaramel erdoor.
Schenk de helft van het mengsel over de lange vingers. Doop de rest van de lange vingers 1 voor 1 ongeveer 1 sec. in de resterende koffie en leg ze in de schaal. Schenk de rest van het mascarponemengsel over de lange vingers in de schaal.
Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Bestrooi met de rest van de notenkaramel en serveer.
variatietip:
bereidingstip:
dieettip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
200 g fijne kristalsuiker
95 g ongebrande hazelnoten
50 g pijnboompitten
250 ml sterke koffie
175 g lange vingers
50 ml Frangelico hazelnootlikeur
4 middelgrote eieren
500 g mascarpone
125 ml verse slagroom
Dit heb je nodig
bakpapier
keukenmachine
vierkante schaal (20 x 20 cm)