Bûche de noël blanche
Aan de slag
Schil met een dunschiller of mesje 2 reepjes gele schil van 1 citroen. Verwarm in een pan 150 ml water met 150 g suiker en de reepjes citroenschil op laag vuur. Zet het vuur hoog als de suiker is opgelost en laat 5 min. inkoken tot siroop. Laat afkoelen en verwijder de citroenschil.
Verwarm de oven voor op 50 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier of leg het bakmatje erop. Pers 1 citroen uit. Verwijder met een appelboor het klokhuis van 1 appel en snijd de vrucht in plakjes van ca. 1 1/2 mm. Bestrijk de plakjes direct aan weerszijden met het citroensap en dompel ze in de suikersiroop. Leg ze op de bakplaat en laat ze ca. 3 uur in de oven drogen. Als ze bruin beginnen te kleuren, is de oven te heet. Verlaag de oventemperatuur dan door de ovendeur met een houten pollepel op een kier te zetten. De appelchips zijn klaar als ze stevig en taai aanvoelen. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Meng 75 g poedersuiker, de bloem, 100 g kokos en een mespunt zout in een kom. Splits de eieren, gebruik alleen de eiwitten. Klop de eiwitten met de rest van de suiker stijf in een andere kom. Spatel het bloemmengsel zo luchtig mogelijk door het eiwit. Schep het beslag op de bakplaat, in een rechthoek van 40 x 30 cm. Bak in ca. 15 min. gaar en lichtbruin. Laat afkoelen en verwijder het bakpapier.
Rasp de gele schil van de andere citroen en pers de vrucht uit. Schil de andere appel, snijd in kleine blokjes (brunoise) en besprenkel met wat citroensap. Roer de mascarpone los met het citroenrasp, 2 el poedersuiker en de crème fraîche. Breng op smaak met het citroensap en meng met de appel. Bestrijk de cake met het mascarpone-appelmengsel, maar houd 1 el achter. Rol de cake op. Bestrooi met poedersuiker en plak met de achtergehouden mascarpone de appelchips erop. Bestrooi met 2 el kokos en wat poedersuiker.
Eiwit kloppen
Instructievideo - 00:44 min.
Bûche de noël blanche
nagerecht
null porties
455 kcal
60 min. bereiden
195 min. wachten
Aan de slag
Schil met een dunschiller of mesje 2 reepjes gele schil van 1 citroen. Verwarm in een pan 150 ml water met 150 g suiker en de reepjes citroenschil op laag vuur. Zet het vuur hoog als de suiker is opgelost en laat 5 min. inkoken tot siroop. Laat afkoelen en verwijder de citroenschil.
Verwarm de oven voor op 50 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier of leg het bakmatje erop. Pers 1 citroen uit. Verwijder met een appelboor het klokhuis van 1 appel en snijd de vrucht in plakjes van ca. 1 1/2 mm. Bestrijk de plakjes direct aan weerszijden met het citroensap en dompel ze in de suikersiroop. Leg ze op de bakplaat en laat ze ca. 3 uur in de oven drogen. Als ze bruin beginnen te kleuren, is de oven te heet. Verlaag de oventemperatuur dan door de ovendeur met een houten pollepel op een kier te zetten. De appelchips zijn klaar als ze stevig en taai aanvoelen. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Meng 75 g poedersuiker, de bloem, 100 g kokos en een mespunt zout in een kom. Splits de eieren, gebruik alleen de eiwitten. Klop de eiwitten met de rest van de suiker stijf in een andere kom. Spatel het bloemmengsel zo luchtig mogelijk door het eiwit. Schep het beslag op de bakplaat, in een rechthoek van 40 x 30 cm. Bak in ca. 15 min. gaar en lichtbruin. Laat afkoelen en verwijder het bakpapier.
Rasp de gele schil van de andere citroen en pers de vrucht uit. Schil de andere appel, snijd in kleine blokjes (brunoise) en besprenkel met wat citroensap. Roer de mascarpone los met het citroenrasp, 2 el poedersuiker en de crème fraîche. Breng op smaak met het citroensap en meng met de appel. Bestrijk de cake met het mascarpone-appelmengsel, maar houd 1 el achter. Rol de cake op. Bestrooi met poedersuiker en plak met de achtergehouden mascarpone de appelchips erop. Bestrooi met 2 el kokos en wat poedersuiker.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 citroenen
210 g suiker
2 friszure appels
75 g poedersuiker
75 g bloem
100 g gemalen kokos
6 eieren
1 bakje mascarpone
1 bekertje crème fraîche
Dit heb je nodig
appelboor, bakpapier