Bûche de Noël
Ondertussen een klassiek dessert voor Kerst, de Bûche de Noël (ook bekend als Yule log). De chocoladecake in de vorm van een boomstam wordt ook wel kerststronk genoemd en is al ouder dan het kerstfeest.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Splits de eieren. Doe de eidooiers en eiwitten in 2 aparte mengkommen. Bekleed de bodem en zijkanten van de bakplaat volledig met bakpapier.
Klop de eidooiers met 120 g suiker, het zout en de helft van het vanille-extract 7-8 min. tot het heel licht van kleur is en luchtig. Zeef de cacaopoeder erover en meng erdoor tot een dik beslag. Klop de eiwitten met schone gardes 4 min. op middelhoge snelheid. Klop dan 5 min. op hoge snelheid en voeg lepel voor lepel de rest van de suiker toe. Voeg de volgende lepel suiker pas toe als de vorige helemaal opgenomen is. Klop tot een stijve meringue.
Schep ¼ van de meringue bij het cacaobeslag en roer het geheel los. Schep nog ¼ meringue erbij en vouw er luchtig doorheen. Herhaal met de rest van de meringue. Schep het beslag op de bakplaat en verdeel gelijkmatig. Bak 10-15 min. tot gaar. Haal uit de oven en laat 2 min. afkoelen op de bakplaat. Bestuif ondertussen een grote schone theedoek met de helft van de poedersuiker.
Keer de bakplaat met de warme cake voorzichtig om op de bestoven theedoek. Verwijder voorzichtig het bakpapier. Rol met de theedoek de cake vanaf de korte kant op. Doe dit niet te strak, want de cake mag niet scheuren. Laat de rol 1 uur afkoelen.
Breek ondertussen de chocolade in stukken. Doe met de boter in een kleine steelpan en laat op laag vuur smelten. Haal van het vuur, voeg de slagroom toe en roer door tot een gladde ganache. Laat 30 min. op het aanrecht afkoelen. Klop ondertussen de rest van de slagroom lobbig met de rest van de vanille en ¼ van de poedersuiker. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Klop de ganache met de handmixer en schone gardes in 5-7 min. luchtig.
Rol de cake uit. Als de cake nog niet helemaal afgekoeld is, leg deze dan uitgerold in de koelkast tot hij niet meer warm aanvoelt. Besmeer de bovenkant van de cake met de slagroom en rol de cake vanaf de korte kant op. Snijd aan beide kanten van de rol 1 cm af. Dit gebruik je niet. Snijd vervolgens schuin een stuk van ca. 10 cm van de rol. Leg het grote stuk van de rol op een serveerschaal of plank en leg het schuin afgesneden stuk er aan de zijkant tegenaan. Besmeer het geheel met de ganache, maar laat de uiteinden vrij. Maak met een vork groeven in de ganache, zodat het op een boomschors lijkt.
Bûche de Noël
Ondertussen een klassiek dessert voor Kerst, de Bûche de Noël (ook bekend als Yule log). De chocoladecake in de vorm van een boomstam wordt ook wel kerststronk genoemd en is al ouder dan het kerstfeest.
nagerecht
null porties
325 kcal
55 min. bereiden
60 min. wachten
15 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Splits de eieren. Doe de eidooiers en eiwitten in 2 aparte mengkommen. Bekleed de bodem en zijkanten van de bakplaat volledig met bakpapier.
Klop de eidooiers met 120 g suiker, het zout en de helft van het vanille-extract 7-8 min. tot het heel licht van kleur is en luchtig. Zeef de cacaopoeder erover en meng erdoor tot een dik beslag. Klop de eiwitten met schone gardes 4 min. op middelhoge snelheid. Klop dan 5 min. op hoge snelheid en voeg lepel voor lepel de rest van de suiker toe. Voeg de volgende lepel suiker pas toe als de vorige helemaal opgenomen is. Klop tot een stijve meringue.
Schep ¼ van de meringue bij het cacaobeslag en roer het geheel los. Schep nog ¼ meringue erbij en vouw er luchtig doorheen. Herhaal met de rest van de meringue. Schep het beslag op de bakplaat en verdeel gelijkmatig. Bak 10-15 min. tot gaar. Haal uit de oven en laat 2 min. afkoelen op de bakplaat. Bestuif ondertussen een grote schone theedoek met de helft van de poedersuiker.
Keer de bakplaat met de warme cake voorzichtig om op de bestoven theedoek. Verwijder voorzichtig het bakpapier. Rol met de theedoek de cake vanaf de korte kant op. Doe dit niet te strak, want de cake mag niet scheuren. Laat de rol 1 uur afkoelen.
Breek ondertussen de chocolade in stukken. Doe met de boter in een kleine steelpan en laat op laag vuur smelten. Haal van het vuur, voeg de slagroom toe en roer door tot een gladde ganache. Laat 30 min. op het aanrecht afkoelen. Klop ondertussen de rest van de slagroom lobbig met de rest van de vanille en ¼ van de poedersuiker. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Klop de ganache met de handmixer en schone gardes in 5-7 min. luchtig.
Rol de cake uit. Als de cake nog niet helemaal afgekoeld is, leg deze dan uitgerold in de koelkast tot hij niet meer warm aanvoelt. Besmeer de bovenkant van de cake met de slagroom en rol de cake vanaf de korte kant op. Snijd aan beide kanten van de rol 1 cm af. Dit gebruik je niet. Snijd vervolgens schuin een stuk van ca. 10 cm van de rol. Leg het grote stuk van de rol op een serveerschaal of plank en leg het schuin afgesneden stuk er aan de zijkant tegenaan. Besmeer het geheel met de ganache, maar laat de uiteinden vrij. Maak met een vork groeven in de ganache, zodat het op een boomschors lijkt.
serveertip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
6 scharreleieren
150 g fijne kristalsuiker
¼ tl zout
2 tl vanille-extract
50 g cacaopoeder
4 el poedersuiker
200 g pure chocolade 70%
100 g ongezouten roomboter
250 ml verse slagroom
Dit heb je nodig
bakpapier
handmixer
grote plank of schaal