Chocolademousse in eetbaar koffiekopje
Dit kopje met chocolademousse wil iedereen wel! Het kopje maak je van koekdeeg, de mousse van pure chocolade, boter en geklopt eiwit. Zo leuk, om op te eten!
Aan de slag
Splits de eieren. Houd 1 eidooier en 1 eiwit apart (het andere eiwit gebruik je niet). Doe 1 eidooier, 140 g boter, kristal- en rietsuiker, het zout en de helft van het vanille-extract in de kom van de staande mixer en mix 3 min. Schraap het mengsel met een spatel van de zijkanten van de kom en voeg de bloem toe. Mix in 1 min. tot een stevig deeg.
Bestuif het werkblad licht met bloem, leg het deeg erop en rol dit met de deegroller uit tot een plak van 3 mm dik. Steek er met de uitsteekvorm van Ø 5 cm 6 rondjes uit en met de uitsteekvorm van Ø 2 cm 3 rondjes. Snijd uit de rest van het deeg 6 rechthoeken van 16 x 4 cm.
Vouw van de aluminiumfolie 6 repen van 40 x 5 cm. Vouw die vervolgens dubbel, zodat je 6 stevige repen van 20 cm hebt.
Leg de 6 grote deegrondjes op de bodem van de muffinholtes. Vorm van de aluminiumrepen cilinders en zet deze rondom de deegrondjes in de muffinvorm. Zet de deegrechthoeken in de cilindervorm en vorm een kopje. Vul elk kopje met een propje aluminiumfolie. Bind een stuk keukentouw om de kopjes, zodat de folie blijft zitten en de kopjes tijdens het bakken niet uitzakken. Zet de muffinvorm tot gebruik in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Snijd de rest van de roomboter in stukjes en doe in een kom. Hak de chocolade grof, doe in een vuurvaste kom en smelt au bain-marie. Haal de kom van de pan. Meng 50 g van de gesmolten chocolade met de boter tot de boter gesmolten is. Meng al kloppend met een garde de tweede eidooier erdoor.
Maak de kom van de staande mixer schoon en vetvrij (met een keukenpapiertje met wat citroensap). Doe het ene eiwit erin en klop met de mixer stijf. Blijf kloppen en voeg beetje bij beetje de poedersuiker en vervolgens de rest van het vanille-extract toe. Meng 2 el van het geklopte eiwit door het chocolade-botermengsel en spatel dit voorzichtig door de rest van het geklopte eiwit. Schep deze chocolademousse in een spuitzak en laat in de koelkast opstijven tot gebruik. Klop de slagroom lobbig en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Zet de muffinvorm met kopjes 15-20 min. in de oven. Halveer de 3 kleine deegrondjes (de ‘oortjes’ van de kopjes) en bak de laatste 5-10 min. op een stuk bakpapier mee. Zijn de kopjes na 20 min. bakken nog zacht, verwijder dan het keukentouw en de propjes folie en bak ze nog 5 min. Laat ze 30 min. afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.
Smeer de binnenkant van elk kopje met een kwast dun in met de rest van de gesmolten chocolade (warm au bain-marie op als hij is gestold). Doop de platte kant van de oortjes in de chocolade en plak ze aan de kopjes. Zet de kopjes 5 min. in de koelkast zodat de chocolade kan stollen.
Verdeel eerst de chocolademousse en dan de slagroom over de kopjes en bestrooi met de kaneelpoeder. Serveer direct.
Chocolademousse in eetbaar koffiekopje
Dit kopje met chocolademousse wil iedereen wel! Het kopje maak je van koekdeeg, de mousse van pure chocolade, boter en geklopt eiwit. Zo leuk, om op te eten!
nagerecht
null personen
625 kcal
60 min. bereiden
35 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Splits de eieren. Houd 1 eidooier en 1 eiwit apart (het andere eiwit gebruik je niet). Doe 1 eidooier, 140 g boter, kristal- en rietsuiker, het zout en de helft van het vanille-extract in de kom van de staande mixer en mix 3 min. Schraap het mengsel met een spatel van de zijkanten van de kom en voeg de bloem toe. Mix in 1 min. tot een stevig deeg.
Bestuif het werkblad licht met bloem, leg het deeg erop en rol dit met de deegroller uit tot een plak van 3 mm dik. Steek er met de uitsteekvorm van Ø 5 cm 6 rondjes uit en met de uitsteekvorm van Ø 2 cm 3 rondjes. Snijd uit de rest van het deeg 6 rechthoeken van 16 x 4 cm.
Vouw van de aluminiumfolie 6 repen van 40 x 5 cm. Vouw die vervolgens dubbel, zodat je 6 stevige repen van 20 cm hebt.
Leg de 6 grote deegrondjes op de bodem van de muffinholtes. Vorm van de aluminiumrepen cilinders en zet deze rondom de deegrondjes in de muffinvorm. Zet de deegrechthoeken in de cilindervorm en vorm een kopje. Vul elk kopje met een propje aluminiumfolie. Bind een stuk keukentouw om de kopjes, zodat de folie blijft zitten en de kopjes tijdens het bakken niet uitzakken. Zet de muffinvorm tot gebruik in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Snijd de rest van de roomboter in stukjes en doe in een kom. Hak de chocolade grof, doe in een vuurvaste kom en smelt au bain-marie. Haal de kom van de pan. Meng 50 g van de gesmolten chocolade met de boter tot de boter gesmolten is. Meng al kloppend met een garde de tweede eidooier erdoor.
Maak de kom van de staande mixer schoon en vetvrij (met een keukenpapiertje met wat citroensap). Doe het ene eiwit erin en klop met de mixer stijf. Blijf kloppen en voeg beetje bij beetje de poedersuiker en vervolgens de rest van het vanille-extract toe. Meng 2 el van het geklopte eiwit door het chocolade-botermengsel en spatel dit voorzichtig door de rest van het geklopte eiwit. Schep deze chocolademousse in een spuitzak en laat in de koelkast opstijven tot gebruik. Klop de slagroom lobbig en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Zet de muffinvorm met kopjes 15-20 min. in de oven. Halveer de 3 kleine deegrondjes (de ‘oortjes’ van de kopjes) en bak de laatste 5-10 min. op een stuk bakpapier mee. Zijn de kopjes na 20 min. bakken nog zacht, verwijder dan het keukentouw en de propjes folie en bak ze nog 5 min. Laat ze 30 min. afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.
Smeer de binnenkant van elk kopje met een kwast dun in met de rest van de gesmolten chocolade (warm au bain-marie op als hij is gestold). Doop de platte kant van de oortjes in de chocolade en plak ze aan de kopjes. Zet de kopjes 5 min. in de koelkast zodat de chocolade kan stollen.
Verdeel eerst de chocolademousse en dan de slagroom over de kopjes en bestrooi met de kaneelpoeder. Serveer direct.
bereidingstip:
wijntip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 middelgrote eieren
160 g ongezouten roomboter
75 g kristalsuiker
75 g rietsuiker
¼ tl zout
½ tl vanille-extract
220 g bloem
125 g pure chocolade 70%
8 g poedersuiker
75 ml verse slagroom
¼ tl gemalen kaneel
Dit heb je nodig
staande mixer met bisschopshaak
deegroller
ronde uitsteekvorm Ø 2 cm
rond uitsteekvormpje (Ø ca. 5 cm)
aluminiumfolie
muffinvorm 6-cups (AH Spaaractie, ingevet)
keukentouw
spuitzak
bakpapier
bakkwastje