Zuurkoolschotel van Eugénie
Zoals zuurkool het lekkerst is: met appel, mosterd en kaas.
Aan de slag
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ½ cm en kook ze 10 min. in weinig water met zout. Giet ze af.
Verhit in een hapjespan ⅓ van de boter en bak de spekreepjes in 5 min. krokant. Neem de helft van de spekreepjes uit de pan en houd achter. Halveer de appels en snijd in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in stukjes. Schep de zuurkool met de appel en de mosterd door de rest van de spekreepjes. Stoof de zuukool met de deksel op de pan 15 min. op laag vuur.
Smelt ondertussen in een pan met dikke bodem de rest van de boter. Roer de bloem er in één keer door en bak 1 min. mee zonder te kleuren. Voeg al roerende scheutje voor scheutje de melk toe en roer tot een gladde saus. Laat de kaas in de saus smelten en breng op smaak met peper.
Schep de zuurkool in de ovenschaal en verdeel de aardappelplakjes er dakpansgewijs over. Schenk de kaassaus over de aardappelen, verdeel de overgebleven spekreepjes erover. Zet de schaal ca. 20 min. in het midden van de oven, zodat een knapperig goudbruin korstje ontstaat.
Zuurkoolschotel van Eugénie
Zoals zuurkool het lekkerst is: met appel, mosterd en kaas.
hoofdgerecht
null personen
705 kcal
25 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ½ cm en kook ze 10 min. in weinig water met zout. Giet ze af.
Verhit in een hapjespan ⅓ van de boter en bak de spekreepjes in 5 min. krokant. Neem de helft van de spekreepjes uit de pan en houd achter. Halveer de appels en snijd in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in stukjes. Schep de zuurkool met de appel en de mosterd door de rest van de spekreepjes. Stoof de zuukool met de deksel op de pan 15 min. op laag vuur.
Smelt ondertussen in een pan met dikke bodem de rest van de boter. Roer de bloem er in één keer door en bak 1 min. mee zonder te kleuren. Voeg al roerende scheutje voor scheutje de melk toe en roer tot een gladde saus. Laat de kaas in de saus smelten en breng op smaak met peper.
Schep de zuurkool in de ovenschaal en verdeel de aardappelplakjes er dakpansgewijs over. Schenk de kaassaus over de aardappelen, verdeel de overgebleven spekreepjes erover. Zet de schaal ca. 20 min. in het midden van de oven, zodat een knapperig goudbruin korstje ontstaat.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg vastkokende aardappelen
75 g ongezouten roomboter
250 g magere spekreepjes
1 goudrenet-appel
750 g verse zuurkool
1 el grove mosterd
50 g tarwebloem
500 ml halfvolle melk
75 g geraspte Goudse belegen kaas 48+
Dit heb je nodig
ovenschaal (ca. 1 liter)