Falafel maken
De take-away snack uit eigen keuken: gefrituurde vegetarische balletjes uit het Midden-Oosten. Lekker op een pitabroodje met knoflooksaus.
Aan de slag
Doe de kikkererwten in een kom met ruim water (minstens twee keer zoveel). Laat minstens een nacht (12 uur) tot 24 uur in de koelkast weken. Giet af en spoel onder koud stromend water, laat goed uitlekken.
Snijd de ui grof. Doe in de keukenmachine de kikkererwten met de ui, knoflook, baksoda, peterselie, koriander, gemalen komijn, cayennepeper, het zout en korianderzaad. Maal tot een grove puree die aan elkaar plakt (het lijkt op gemalen noten). Je kunt het rauwe mengsel proeven om de smaak te beoordelen. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 10 min. in de koelkast.
Verhit de olie in een ruime (frituur)pan tot 180 °C. Vorm met natte handen van het kikkererwtenmengsel balletjes (ca. 25 g) ter grootte van een walnoot, druk goed aan en leg ze op een bord. Bak de falafel in delen in de hete olie in 4-5 min. gaar en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
Falafel maken
De take-away snack uit eigen keuken: gefrituurde vegetarische balletjes uit het Midden-Oosten. Lekker op een pitabroodje met knoflooksaus.
bijgerecht
null personen
325 kcal
25 min. bereiden
720 min. wachten
Aan de slag
Doe de kikkererwten in een kom met ruim water (minstens twee keer zoveel). Laat minstens een nacht (12 uur) tot 24 uur in de koelkast weken. Giet af en spoel onder koud stromend water, laat goed uitlekken.
Snijd de ui grof. Doe in de keukenmachine de kikkererwten met de ui, knoflook, baksoda, peterselie, koriander, gemalen komijn, cayennepeper, het zout en korianderzaad. Maal tot een grove puree die aan elkaar plakt (het lijkt op gemalen noten). Je kunt het rauwe mengsel proeven om de smaak te beoordelen. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 10 min. in de koelkast.
Verhit de olie in een ruime (frituur)pan tot 180 °C. Vorm met natte handen van het kikkererwtenmengsel balletjes (ca. 25 g) ter grootte van een walnoot, druk goed aan en leg ze op een bord. Bak de falafel in delen in de hete olie in 4-5 min. gaar en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
variatietip:
combinatietip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
250 g gedroogde kikkererwten
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
½ tl baksoda
15 g verse platte peterselie
7½ g verse koriander
1 tl gemalen komijn
¼ tl gemalen cayennepeper
½ tl zout
½ tl gemalen korianderzaad
1 l frituurolie
Dit heb je nodig
keukenmachine